Boekdetails

6 - 12 jaar

LEEFTIJDSGROEP

Mette goes China

  • Auteur: Geeri Bakker
  • Illustrator(s): Samantha Loman
  • Serie: Mette
  • Jaar van uitgave: 2011
  • Prijs: 5.00
  • Pagina's: 125
  • Uitvoering: E-book
  • Uitgeverij: Callenbach
  • ISBN: 978 90 26618833

Mette goes China is een vrolijk boek over Mette. Haar moeder is stewardess en nu mag zij – als cadeau voor haar 12e verjaardag – mee op reis naar China. Ze mag IPB’en. Dat is meereizen voor een kortingprijs Indien Plaats Beschikbaar. Ook Jort, de 14-jarige zoon van haar moeders collega gaat mee. Mette is dol enthousiast en vast van plan er een leuke reis van te maken.

En dat blijkt wel. Met Mette erbij, wordt een reis niet saai. Ze is vol energie en plannetjes. Met haar moeder en met Jan & Jort gaan ze op excursie door Beijing. Naar de Verboden Stad, naar de Grote Muur. Mette doet – per ongeluk – een belangrijke ontdekking in de Verboden Stad en zorgt zo voor veel opwinding. Jort is wat minder snel dan Mette, dat komt door zijn beenprothese. Gelukkig kan hij gewoon met alles meedoen. Al gaat er toch nog iets mis bij de Muur.

Deze paperback is niet alleen een grappig en aanstekelijk verhaal over Mette en Jort in Beijing, het is tegelijk een boekje met informatie over China. En tussen de bedrijven door lees je hoe het is om stewardess te zijn. Het boekje eindigt met de zin ‘Maar wie weet wat er in de toekomst nog allemaal gaat gebeuren’…. We zijn dus benieuwd wat Mette in de toekomst nog meer gaat beleven. Andere landen en steden?

De auteur wil wel veel verschillende dingen in het boekje kwijt. Mette is ook nog geadopteerd uit Afrika/Kenia (en daar is ze blij mee) en ook het verhaal van Jort met zijn prothese neemt een belangrijke rol in. Misschien had ze meer moeten kiezen en zich alleen focussen op de reis, het land, haar beroep. Maar het neemt niet weg dat het een vrolijk, blijmoedig boekje is over iets dat elk kind wel zou willen meemaken. En…het volgende deel is ‘Mette tours France’ waarin Mette en Jort avonturen beleven bij een bezoek aan Parijs.

Voor jongens & meisjes vanaf 9-10 jaar.

Nienke & Rachel vertellen:

Rachel (10 jr) : Ik vind het een leuk boek. Wat Mette deed, zou ik ook wel willen. Het lijkt me wel heel eng als je alleen bij Chinese mensen bent, die je niet verstaat. Ik vind het knap van Jort dat hij zo’n eng ongeluk heeft gehad en daarna toch gewoon doorgaat met alles. Het is spannend dat Mette in een museum een ondergrondse grot ontdekt. De plaatjes in het boek vind ik erg grappig.

Nienke (10 jr.)  ‘Het is spannend dat er nog een tweede ongeluk met Jort gebeurd omdat hij van de trap van de Chinese Muur afvalt en zijn prothese kapot is. Ik zou zelf ook wel naar de Chinese Muur willen en veel foto’s maken, shoppen, musea bezoeken en naar pretparken gaan, als ze die daar hebben. We vinden het leuk dat er nog een deel over Mette in Parijs komt, ‘die willen we erg graag lezen’. 

Uitgeverij Bagage gaat deze serie vanaf 2015 vervolgen/uitgeven. De serie over Mette is alleen nog verkrijgbaar via deze uitgeverij.

AP