Boekdetails

12+ jaar

LEEFTIJDSGROEP

Maria, dochter uit Colombia

  • Auteur: Roland Kalkman
  • Serie: Rosa en Maria
  • Jaar van uitgave: 2009
  • Prijs: 4.00
  • Pagina\'s: 114
  • Uitvoering: Gebonden
  • Uitgeverij: Den Hertog
  • ISBN: 978 90 331 2065 7

Dit boek is het vervolg op ‘Rosa, straatverkoopster uit Colombia’. Maria, de dochter van Rosa, is blij met haar ouders, maar denkt wel veel na over haar adoptie, over Colombia… Hoe zou het zijn om daar eens naar toe te gaan?

Maria, de dochter van Rosa, is ondertussen brugklasser. Ze gaat steeds meer nadenken over haar afkomst. Ze houdt veel van haar ouders en is er allergisch voor als anderen haar ouders ‘pleegouders’ of ‘niet echte ouders’ noemen. Ze vertelt haar vader dat ze eigenlijk wel naar Colombia zou willen. Om het land ‘s te zien en misschien meer te weten te komen over haar moeder. Maria én haar broertje Juan en haar ouders gaan in de zomervakantie daarna naar Colombia. Wat zullen ze aantreffen?

Roland Kalkman weet als geen ander hoe het is om adoptievader te zijn. Hij kan zich daarom heel goed inleven in dit verhaal. Adoptiekinderen zullen zich waarschijnlijk wel herkennen in de verwarde gevoelens van Maria en Juan. En voor niet-geadopteerde kinderen is het goed te weten dat we allemaal door onze ‘ouders’ zijn geadopteerd en allemaal kinderen van onze Hemelse Vader zijn.

AP

Mirte (bijna 12 jaar): ‘Gelukkig hoorde het boek Rosa als eerste deel voor dit boek. Zonder Rosa zou ik dit boek vast saai hebben gevonden. De mensen in Colombia zijn wel erg hard voor elkaar. Als ik Maria was, zou ik hier ook veel over nadenken en willen weten wie mijn moeder was. Ik zou niet boos worden op mijn vriendinnen, omdat mijn situatie anders was. Ik zou ook wel naar het land van mijn moeder willen gaan, maar wel mét mijn ouders’.

Marieke (10 jr.): ‘Ik vond dit boek wel iets minder verhaal hebben dan het eerste boek (Rosa, straatverkoopster in Colombia) dat vond ik wel jammer. Ik vond het eerst raar dat ze haar ‘madre’ niet leuk vond maar ik kon het ook wel begrijpen en ik vond het leuk dat ze meer wou weten over haar ‘madre’. Ik vond dit ook echt een boek om over na te denken en dus ‘s avonds ging ik ook proberen te voelen hoe Maria zich gevoeld heeft en het was heel raar omdat zo voor te stellen. Ik vond het ook een spannend einde. Daaraan merkte je ook echt dat je verder moest lezen want het einde was heel open. Dus begon ik meteen die avond aan het 3e boek ‘Rosa en Maria – Zoektocht in Colombia’.

Henriëtte (12 jr.): ‘Ik vond het een bijzonder boek. Maria uit dit verhaal wil graag weten wie haar moeder is. Haar broer Juan wordt hier wat onzeker van. Hij wil eerst niet weten wie zijn echte familie is. Ik kan me voorstellen dat Maria wil weten wie haar echte moeder is en hoe ze eruit ziet. Maria blijkt ook nog een zusje in Colombia te hebben, Luisa. Ze raakt bevriend met haar zusje. Haar broertje Juan vraagt zich af of Maria nog wel van hem houdt, nu ze weet wie haar echte familie is. Later wil Juan toch weten wie zijn ouders en familie zijn. Hij schrikt wel van het verhaal over zijn afkomst. Ik vind dit een heel mooie serie’.

Kristel (12 jr.): ‘Ik kan me voorstellen dat Maria heel graag naar Colombia wil om te weten wie haar moeder is en hoe haar vader eruit ziet. Ik vind het zielig voor haar broertje Juan dat zijn moeder hem niet wil zien. Leuk van dit boek vind ik dat Maria niet direct haar moeder vindt, maar wel haar tante. Maria leert Paula kennen, die ook geadopteerd is. De schrijver maakt je nu nieuwsgierig. Maar, als ik schrijver was, zou ik ook een boek over Paula schrijven’.

Joanne (bijna 12 jr.): ‘Ik vond het een heel mooi boek, heel dapper hoe Rosa zich overal doorheen slaat. Want het lijkt me heel moeilijk om op je 15e een kind te krijgen. Bij Maria kon ik me voorstellen dat ze terug wilde naar Colombia. Het is lief van haar ouders dat ze dat ook mag en het is leuk dat ze een vriendin krijgt die ook geadopteerd is. In Rosa & Maria vond ik het fijn voor Rosa dat ze haar moeder vond. Ik vond het zielig voor Juan dat zijn moeder niks van hem wil weten. Het leuke van deze serie is dat je goed kunt meeleven. Ik vind deze serie wel goed voor kinderen van 12 jaar en ouder. Vooral in het boek over Rosa, moet je ‘oud’ genoeg zijn om alles te begrijpen’.

Laura (bijna 12 jr.) ‘Ik zou ook willen weten wie mijn moeder was en waarom ze me afgestaan heeft’.  Dit vond ik ook een mooi boek, ik was wel benieuwd hoe je dat doet ‘je moeder opsporen’.

 

Koop dit boek bij je plaatselijke (christelijke) boekhandel

of

BESTEL ONLINE