Boekdetails

12+ jaar

LEEFTIJDSGROEP

Marcelo en en de echte wereld

  • Auteur: Fransisco X. Stork
  • Jaar van uitgave: 2010
  • Prijs: 17.95
  • Pagina\'s: 277
  • Uitvoering: Paperback
  • Uitgeverij: Lemniscaat
  • ISBN: 9789047702429

Marcelo en de echte wereld’ gaat over Marcelo Sandoval. Marcelo is geen doorsnee jongen. Hij begrijpt niets van emoties, hoort muziek die niemand anders kan horen en woont in een boomhut. Marcelo heeft een vorm van autisme. Volgens Marcelo zelf komt het doordat hij simpelweg anders is.

Marcelo’s vader is het niet eens met de beschermde manier van leven die Marcelo heeft op een speciale school. Hij vindt het hoogste tijd dat Marcelo wordt voorbereid op ‘de echte wereld’ en hij regelt voor zijn zoon een zomerbaantje op zijn eigen advocatenkantoor. Maar alles loopt heel anders dan vader Sandoval gedacht had….

Marcelo verzet zich in eerste instantie hevig tegen het plan van zijn vader. Hij had hele andere plannen voor de zomervakantie en voor het schooljaar erna. Maar zijn vader belooft hem dat hij zelf mag kiezen naar welke school hij na de zomervakantie mag gaan, als hij het zomerbaantje doet.

Zo belandt Marcelo op de postkamer van het advocatenkantoor van zijn vader, als collega van Jasmine. Hij leert hier ‘de echte wereld’ kennen en is verbaasd over de manier van omgang tussen de collega’s, de jaloezie, de oneerlijkheid, het elkaar vliegen afvangen.Hij denkt veel na, bijvoorbeeld over vriendschappen en zegt dan ‘Eerlijk gezegd zit ik me af te vragen of het bij gesprekken met vrienden altijd zo voelt: twee geesten verbonden door hun aandacht voor hetzelfde onderwerp’.

Wendell, de zoon van een van de collega-advocaten probeert hem duidelijk te maken hoe een ‘jongen van zijn leeftijd’ in de wereld zou moeten staan’. Wendell probeert Marcelo om te kopen, voor wat hoort wat, om uit te kunnen gaan met Jasmine. Iets wat Jasmine helemaal niet wil. Marcelo verbaast zich erover en vindt de ‘echte wereld’ erg hard en oneerlijk. Hij denkt diep na of hij aan de ‘deal’ van Wendell mee zal werken. Ook krijgt hij steeds meer de indruk dat ook zijn vader aan deze harde en oneerlijke wereld meedoet, maar kan het eigenlijk niet geloven. Van zijn vader had hij een beter idee. Zijn vader is niet zo…

Wanneer hij bij een klusje een foto vindt van een meisje met een half-verbrijzeld gezicht is Marcelo helemaal van de kaart. Langzaamaan gaat hij steeds meer begrijpen van de zaak waar zijn vader en collega’s zo druk mee zijn en waar ze zoveel geld mee hopen te verdienen. Samen met Jasmine gaat hij op onderzoek uit. Hij krijgt contact met een advocaat die ‘aan de andere kant van deze zaak’ bezig is en hoort dat het meisje Ixtel heet. De zaak Ixtel wordt belangrijk voor Marcelo. Uiteindelijk speelt Marcelo een cruciale rol in deze zaak, een rol waar zijn vader en collega’s niet zo blij mee zijn.

Een prachtig en ook ontroerend boek over een jongen die waarden als eerlijk en oprecht zijn, rechtvaardigheid, het geloof in God, er zijn voor een ander, onbaatzuchtig gedrag belangrijker vindt dan geld verdienen over de rug van een ander.

Marcelo gaat in op opmerkingen van collega’s als ‘God mag weten waarom’. Voor zijn collega’s zijn dit clichés, die je zo her en der om je heen strooit, voor Marcelo zijn dit waarheden, waar hij graag op in wil gaan. ‘God weet waarom’, zeg ik. Ik vraag me af of je op je werk over God beginnen ook iets is wat niet hoort, net als bidden of uit de Schrift citeren’. 

Een erg mooi boek over vriendschap, geloof, anders zijn. Een intrigerend jongerenboek, maar niet alleen voor jongeren, eigenlijk voor iedereen van 14-94.

AP

 

Koop dit boek bij de plaatselijke boekhandel

of

BESTEL ONLINE