Boekdetails

6 - 12 jaar

LEEFTIJDSGROEP

Maffe meester Daan speelt bananenslagbal

  • Auteur: Judith van Helden
  • Illustrator(s): Hanne Snel
  • Jaar van uitgave: 2019
  • Prijs: 12.99
  • Pagina's: 136
  • Uitvoering: Hardkarton
  • Uitgeverij: Columbus
  • ISBN: 9789085434061

Meester Daan is een meester zoals iedereen die wel zou willen hebben. Hij geeft spiekles en laat de leerlingen rekenen met patat, die ze gezellig samen opeten in de klas. Hij woont in een klushuis waar hij heel mooi een techniekles kan geven aan de kinderen. Oh ja, en hij is kampioen bananenslagbal. Dit boek was genomineerd voor de EigenWijsPrijs20.

Het tweede deel in deze serie ‘Maffe Meester Daan vliegt alle kanten op’, komt in 2020 uit.

Inhoud
Meester Daan is cool! Dat vinden zijn leerlingen tenminste. Hij doet de dingen net even anders als je zou verwachten van een meester. Samen met zijn ‘mattie’ meester Jesse uit groep 8 trekt hij zich niet zoveel aan van de ‘iebeejer’ die precies weet hoe het moet. En tijdens een studiedag kan je ook heel goed een voetbalwedstrijd bespreken als het over groepsplannen gaat. Want een voetbalteam is ook een groep, met een plan. Toch?! Maar de kinderen uit zijn klas vinden hem een held! Leslie en Martijn bijvoorbeeld vinden rekenen lastig, maar na een partijtje bananenslagbal hebben ze er eigenlijk wel lol in. En Jet, die altijd zo stil is, bloeit helemaal op na een potje voetbal met meester Daan. En wat doen de meester en de halve klas daar eigenlijk onder het bureau van de directeur?

Het is te hopen dat meester Daan na de zomervakantie meegaat naar groep 6!

Vormgeving en illustraties
‘Maffe meester Daan speelt bananenslagbal’ is het eerste deel uit een nieuwe serie over deze meester. Het is uitgegeven als hardcover met een omslag die de lading goed dekt; een slagballende meester en een joelende klas staan op de voorkant. Het ziet er vrolijk uit en de licht-chaotische setting zal door de meeste kinderen wel aantrekkelijk worden gevonden. Het boek heeft een ruime bladspiegel wat erg prettig leest.

Taalgebruik
Het boek is geschreven vanuit het perspectief van de meester. Meester Daan is jong en een beetje eigenwijs. Dat leest lekker, want hij praat heel normaal. Hij denkt soms wel een beetje grote-mensenachtig, dat zal niet altijd bij alle kinderen landen.
Maar dat hij meester is betekent niet dat hij niet lekker gewoon kan doen naar de kinderen in zijn klas, al moet je wel af en toe een grens stellen. Want dat je leerlingen een keertje komen klussen op zaterdagmiddag is best leuk, maar élke zaterdagmiddag hoef nou ook weer niet… Hoe leg je dat goed uit?

De eerste zaterdag van de vakantie werd ik al vroeg wakker doordat de bel ging. Ik draaide me om, maar de bel ging nog een keer. En daarna nóg een keer. Een beetje mopperend stapte ik uit bed. Ik deed het gordijn op een kiertje en keek naar buiten. Ik kon precies mijn eigen voordeur zien. Op de stoep stond Martijn. In zijn overall. Naast hem stond zijn gereedschapskist. Ik zuchtte diep. Ik vind leerlingen echt heel leuk en aardig. Maar als ik vakantie heb, vind ik het ook leuk om juist geen leerlingen te zien.
(…)
Toen ik mijn brood smeerde dacht ik na. Meester is toch wel een gek beroep. Ik vond het helemaal niet leuk om nee te zeggen tegen Martijn. Hij bedoelde het echt goed. Maar zo raar is het toch niet dat een meester in de vakantie geen leerlingen wil zien? Daar is vakantie toch juist voor? Ineens snapte ik wat juf Carla laatst zei: ‘Juf of meester ben je altijd’.

Doelgroep
Kinderen van groep 5-8, jongens en meisjes. Iedereen zou wel eens een jaartje bij meester Daan willen zitten, wedden?!

Extra’s
Achterin het boek staan drie gespreksvragen per hoofdstuk. Als je het boek voorleest in de klas kan het leuk/goed zijn om op die manier over de hoofdstukken door te praten. Zo wordt het meer dan alleen gezellig voorlezen. Maar soms is alleen gezellig voorlezen ook prima.

De auteur is geholpen door de klas van de echte ‘Meester Daan’, staat in het dankwoord achterin. Hij bestaat dus! Hopen dat je ‘m een keer tegenkomt!

Oordeel
+
humor
+ originele lessen/oplossingen van meester Daan
+ omgang met elkaar in de klas
+ verzorgde uitgave
+/- de gespreksvragen achterin. Evt. te gebruiken in de klas, maar voor de individuele lezer niet noodzakelijk.

GO

Lees hier het Juryrapport HoogsteWoord 2020, over dit boek.

Dit schrijft de schaduwjury Pabo Driestar Gouda in hun juryrapport: ‘Maffe meester Daan speelt bananenslagbal is een energiek boek waarin een jonge meester zijn weg zoekt in zijn groep 5. Vanaf bladzijde één waar meester Daan zijn leven als ‘echte meester’ begint tot aan het eind van zijn eerste schooljaar komt de kracht van het boek naar voren: humor en herkenbaarheid’. Bertilde van Manen. Lees ook het rapport van de schaduwjury PABO Driestar Gouda

Koop dit boek bij de plaatselijke (christelijke) boekhandel of

BESTEL ONLINE