Boekdetails

12+ jaar

LEEFTIJDSGROEP

Made by Indira

Mode, tot elke prijs?

  • Auteur: Caja Cazemier & Martine Letterie
  • Jaar van uitgave: 2018
  • Prijs: 14.99
  • Pagina\'s: 224
  • Uitvoering: Gebonden
  • Uitgeverij: Ploegsma
  • ISBN: 9789021677026

Dubbelverhaal. Over de Nederlandse Terra die van shoppen houdt en al haar geld aan nieuwe kleding uitgeeft & de Indiase Indira die kinderarbeid verricht in een spinnerij om op die manier de schulden van haar familie af te kunnen lossen. Terra ontdekt in India dat er achter haar goedkoop gescoorde kleding geen mooi verhaal zit.

Heb je ‘Stomme stenen’‘ van Annemarie ten Brinke gelezen en ben je verontwaardigd dat deze slavernij nog steeds bestaat? Lees dan nog even verder in dit boek en ontdek wat Terra in India ziet.

Terra houdt erg van shoppen en ontdekt dat ze met haar kleedgeld goedkoop leuke kleren kan kopen bij Fourmark (Primark?). Haar ouders zijn niet zo blij met de nieuwe kleren van deze winkel. Haar tante Willemijn hoort de ‘ruzie’ van Willemijn met haar moeder en doet Terra een voorstel. Ze mag in de voorjaarsvakantie mee naar India. Daar moet Willemijn zijn voor haar werk: ouders en kinderen bewust maken van hun recht op onderwijs.

Terra heeft eerst met een dilemma te maken, want ze mag in dezelfde vakantie ook mee op wintersport met haar vriendin Celine, net nu ze verliefd is op haar broer Stef. Wat moet ze kiezen? De verliefdheid op Stef zorgt voor een klein romantische randje in dit verhaal, dat verder door de lading op ‘bewustwording van de beschreven situatie‘ ook een informatieve lading heeft.

Natuurlijk gaat Terra mee naar India en wordt meteen ondergedompeld in een totaal andere wereld. Wat een armoede. Eten op straat, leven, slapen op straat, ander eten, vrouwen die ‘niets’ waard zijn. Terra ontdekt veel:. Alles is zo anders dan thuis. (…) Ik denk na over dingen waarover ik nog nooit heb nagedacht. Ik maak me boos over dingen waar ik me niet eerder mee heb beziggehouden’.

Eerlijk gezegd vind ik dat Terra wel erg snel om is als ze in India is. Geen gezeur meer, zoals tegen haar moeder, maar dezelfde bevlogenheid als tante Willemijn. Als ze ‘niks te doen’ heeft omdat tante Willemijn in overleg zit, gaat ze meteen heel serieus aan de slag met een verslag en beschrijft ze hoe het productieproces werkt in India.

Net als bij ‘Stomme stenen’ ontdek je ook hier dat een familie grote schulden krijgt, door het financieren van de bruiloft van een dochter. Indira kan niet meer naar school en besluit geld te gaan verdienen in een spinnerij. De folder klinkt veelbelovend. Maar als Indira er eenmaal is, is alles totaal anders en kan ze niet meer terug.

Dit dubbelverhaal laat het verhaal van beide kanten zien, de belevenissen van Indira en haar vriendin thuis en in de spinnerij en hoe Terra schrikt door wat ze hoort en ziet. Ze kan het eigenlijk niet geloven. De auteurs laten grote misstanden zien bij deze vorm van kinderarbeid in India. Samen reisden de auteurs Caja Cazemier en Martine Letterie naar India en spraken met meisjes die dit meegemaakt hebben.

Er komt een heel andere Terra thuis uit India. Ze vertelt op school over deze slavernij in India en stelt vragen over de herkomst van kleren in kledingwinkels.

Als het bij jou als lezer tot je doordringt dat deze verhalen uit de werkelijkheid zijn, zul je schrikken. Ga je opnieuw naar de Primark? Of wil je liever ook geen hemdjes meer die Made by Indira zijn?

Helaas zijn er enkele grove woorden in de tekst opgenomen.

AP

 

 

 

Koop dit boek bij de plaatselijke boekhandel

of