Boekdetails

Kinderen & geloven

Luister maar; kinderbijbel

  • Auteur: Ellen Laninga Arie van der Veer
  • Illustrator(s): Rike Janssen
  • Jaar van uitgave: 2014
  • Prijs: 29.90
  • Pagina's: 192
  • Uitvoering: Gebonden
  • Uitgeverij: Boekencentrum
  • ISBN: 9789023926948

Groot oblong formaat kinderbijbel om voor te lezen aan kinderen vanaf vijf jaar. Geschreven door Arie van der Veer en zijn dochter Ellen Laninga. Een aanwinst in de voorlees-kinderbijbelkast voor kinderen van vijf-acht jaar.

Een voorlees-kinderbijbel voor kinderen van vijf tot acht/negen jaar.

Inhoud: Meer dan 150 korte voorlees-verhalen met verhalen uit het Oude en Nieuwe Testament. Uit het OT zijn ook verhalen over Jesaja, Jeremia , Amos en Ezra opgenomen. Het deel over het Nieuwe Testament sluit af met het afscheid van Paulus van zijn ‘zoon’ Timoteüs. Redelijk complete kinderbijbel.

Illustraties: De illustraties zijn van een – nog niet zo bekende – illustrator Rike Janssen. Ze lijken qua sfeer wel wat op de tekeningen van Marijke ten Cate. Het zijn vriendelijke, kleurrijke illustraties met expressieve personages in heldere en sprekende kleuren. Het sluit prachtig aan bij de sfeer van de vertelde verhalen.

Doelgroep: Om voor te lezen aan kinderen van vijf tot een jaar of acht/negen jaar (basisschool groep 1-5) is deze bijbel heel geschikt. De verhalen zijn liefdevol en prettig verteld, heel fijn voorleesbaar. Er spreekt verwondering en inleving in door. De sfeer doet denken aan de kinderbijbel van Anne de Vries. Het is een aanwinst in de voorlees-kinderbijbel-kast.

Vormgeving: De bijbel heeft een groot formaat, oblong. Echt een bijbel om op schoot te hebben en samen – onder het voorlezen naar de platen te kijken. De bijbel is overigens zwaar genoeg om ‘lekker op tafel te laten liggen’ tijdens het voorlezen. Het boek heeft een mooie layout, prettige letter, prachtige illustraties. Een aanwinst. Boven aan elk verhaal staat een titel plus verwijzing naar het Bijbelgedeelte waaruit het verhaal komt.

Godsbeeld: De verhalen ademen een bijbelgetrouw Godsbeeld. Het laat God zien als de God die de mensen kent, hun zonden ziet en hen tegelijk niet in de steek laat. Een God die voor de mensen zorgt. Het laat ook zien dat God de enige ware God is.

Oordeel: Een prachtig uitgegeven fijne voorleeskinderbijbel, waarin kinderen op een liefdevolle manier geloof en verwondering meegegeven wordt.Voor gezinnen met kinderen vanaf groep 1 t/m 5.

Fragment: Jozef moet naar de gevangenis (Genesis 39: 6-20)

De vrouw van Potifar is een beetje verliefd op Jozef. Ze vindt hem heel knap en wil graag met hem zoenen. Maar Jozef wil dat niet. De vrouw van Potifar is getrouwd met Potifar en niet met hem. Daarom mag hij niet met haar zoenen. Toch probeert ze hem vast te pakken. Jozef rukt zich los. Hij wurmt zich uit zijn jas en rent heel hard weg.

Hij kijkt nog even achterom en ziet dat de vrouw van Potifar zijn mantel nog vasthoudt. Dan maar geen mantel, hij kan niet bij haar blijven. De vrouw van Potifar is erg boos. Ze bedenkt een leugen. Ze gaat naar haar man Potifar en zegt: ‘Jozef wilde met mij zoenen. Ik wilde dat niet en heb hem van me afgeduwd’. Ze laat hem de jas van Jozef zien. Potifar schrikt. En hij wordt woedend. ‘Die Jozef moet de gevangenis in’, roept hij. Hij weet niet dat zijn vrouw liegt. Hij weet niet dat het juist andersom is.

Jozef wordt opgepakt en komt in de gevangenis terecht. Wat oneerlijk, Jozef heeft helemaal niets gedaan! Hij heeft juist de goede keuze gemaakt door weg te rennen. Toch zit hij nu in de gevangenis.

Marieke (moeder, voorgelezen aan kinderen van 5, 8 en 10 jr.): ‘De kinderen vinden het prettig, ze snappen het goed. de verhalen zijn vanuit verschillende perspectieven geschreven, waardoor het dichterbij komt. Soms zit er ook een toepassing/uitleg bij. Het is positief dat er ook minder bekende Bijbelverhalen in voorkomen. Jammer dat boek niet eindigt met een verhaal uit Openbaringen’.

Inge (moeder): ‘Dit is een fijne bijbel omdat de verhalen kort zijn, voor kinderen met een korte spanningsboog is dit een heel geschikte bijbel!’

AP

 

Koop dit boek bij je plaatselijke (christelijke) boekhandel

of

BESTEL ONLINE