Boekdetails

12+ jaar

LEEFTIJDSGROEP

Liverpool Street

  • Auteur: Anne C. Voorhoeve
  • Jaar van uitgave: 2012
  • Prijs: 15.00
  • Pagina's: 518
  • Uitvoering: Paperback
  • Uitgeverij: KokBoekencentrum
  • ISBN: 9789026602283

Liverpool Street is het aangrijpende verhaal van de Berlijns-Joodse Ziska. Als het in Berlijn steeds gevaarlijker voor Joden wordt, krijgt zij de kans met een kindertransport mee te mogen naar Engeland, Londen. Daar wacht haar een nieuwe familie, waar zij deel van wordt. Ziska gaat als Francis verder, ver van haar ouders, ver haar beste vriendin Bekka, in een orthodox Joods gezin.

Ziska is een meisje met pit. Ze weet wat ze wil en laat niet zomaar over zich heen lopen.

Maar als ze eenmaal in Londen is aangekomen, weet ze het even ook niet goed meer. Ze realiseert zich dat ze haar ouders heeft achtergelaten in Berlijn, dat ze geen goed afscheid van haar moeder heeft genomen, dat haar vader ziek is en nog steeds gevangen zit, dat ze ruzie heeft gemaakt met haar beste vriendin Bekka en dit nog niet goedgemaakt heeft, en dat de Engelse familie die haar op zou vangen niet gekomen is. Daar zit ze nu, in haar eentje te wachten op ?

Ze neemt het heft in eigen handen en gaat zelf op zoek. Daarbij botst ze letterlijk en figuurlijk tegen haar nieuwe Engelse familie Shepard op.

In de tijd die daarop volgt, komt ze in een totaal nieuwe wereld terecht. Ze krijgt een ‘broer’ Gary, die helaas alleen de weekenden thuis is. Een broer aan wie zij haar geheimen kwijt kan, die hij ook met haar deelt. Met haar Engelse ‘moeder’ maakt ze een valse start, maar ze ontdekt gaandeweg andere kanten aan haar. Door haar temperament moeten ze elkaar echt leren kennen en aan elkaar wennen. Op school komt ze – door haar taalproblemen – eerst terecht bij kinderen van 6-7 jaar. Ziska/Francis is vastbesloten zo snel mogelijk haar ouders uit Berlijn te krijgen en ze probeert werk voor haar ouders te krijgen en contacten te leggen. Dit doet ze in haar eentje, zonder de Engelse familie hierin te kennen. Maar een ander groot probleem is het geloof. Ziska is een Joodse christen, die van haar moeder een kruisje meegekregen heeft. Nu is ze terechtgekomen bij een orthodox Joodse familie. Ze ontdekt dat Jezus ook een Jood was. Dat is een openbaring voor haar.

In Liverpool Street maak je de ontwikkeling van een jong meisje mee, dat in een belangrijke periode van haar leven, van haar 11e tot haar 18e, opgevoed wordt door een andere familie. Francis leert langzamerhand haar weg vinden. Het valt haar op dat ze houdt van de gewoontes in een orthodox joods gezin. Het bevalt haar, tot haar eigen verrassing. Ze heeft heimwee. Ze worstelt met schuldgevoelens richting haar ouders en haar beste vriendin. Het is wrang wanneer het erop lijkt dat Bekka ook naar Londen kan komen, maar door het uitbreken van de oorlog geen kans meer heeft. En ze voelt zich steeds meer Francis en minder Ziska. Het is mooi om te zien dat ook de familie Shepard steeds meer ontdekt dat ze met Francis ook deel uit maken van de familie en de vrienden van Francis. En dat ze hun hart en huis openstellen voor hen.

Liverpool Street laat je de hele periode – van de aanloop naar de Tweede Wereldoorlog en de periode erna – meemaken vanuit een Joodse tiener die worstelt met haar identiteit. Een heel bijzondere invalshoek. De auteur Anne Voorhoeve vertelde ‘Ik herinner me hoe het was om 13 jaar te zijn. Daarom kan ik me verplaatsen in de hoofdpersoon van mijn boek’.

Tegelijk met ‘Liverpool Street’ verscheen ‘Woeste golven’ van Nancy L. Hull, bij uitgeverij De Banier. Ook dit boek geeft een kijkje in de periode voordat de WOII begint. Het verhaal speelt in Dover. Ook in dit boek maak je een identiteitscrisis mee van een jongere, ditmaal een jongen van 14 jaar, genaamd Alec. Alec ontdekt waar het om gaat in het leven en moet hiervoor heel wat stormen in zijn leven doorstaan.https://christelijkekinderboeken.nl/index.jsp?page=boek.detail&boekid=21367

Wat Liverpool Street is voor meisjes, is ‘Woeste golven’ en ‘Auslander’ (Paul Dowswell) voor jongens. Al deze boeken zijn een aanrader voor jongeren, voor iedereen die meer wil lezen over de Tweede Wereldoorlog. Ook voor volwassenen interessant om te lezen.

Over dit boek kun je uitgebreid werken/praten in de klas: lesbrief – verwerking in de klas

Kristel (12 jr.): Ik vind het een heel mooi boek omdat het over de hele jeugdtijd van Ziska/Francis gaat. ik vind het heel erg als haar vader wordt opgepakt. En het is zielig voor Ziska dat haar beste vriendin Bekka niet gekozen wordt voor het transport naar Engeland. Het is grappig dat Francis in Londen bij een orthodox joods gezin terechtkomt en daar veel joodse gebruiken leert die ze thuis niet geleerd heeft. Na de oorlog is haar vader overleden en ontmoet ze haar moeder weer. Ik vind het heel erg dat ze haar beste vriendin nooit weer ziet. Ik wilde echt doorlezen in het boek, je wilt weten hoe het verder gaat met Francis. Daarom is het niet erg dat het zo’n dikke pil is, als je eenmaal aan het lezen bent, ben je dat vergeten.

AP

 

Koop dit boek bij de plaatselijke boekhandel

of

BESTEL ONLINE