Boekdetails

12+ jaar

LEEFTIJDSGROEP

Live uit Bagdad

  • Auteur: Eeuwoud Koolmees
  • Serie: De Vervolgde Kerk
  • Jaar van uitgave: 2012
  • Prijs: 9.90
  • Pagina's: 156
  • Uitvoering: Gebonden
  • Uitgeverij: De Banier
  • ISBN: 9789033633201

Op de Open Doorsdag 2012 is ‘Live uit Bagdad’ gepresenteerd: Het verhaal van de 14-jarige Jeener uit Bagdad. Hij heeft veel te veel zorgen aan z’n hoofd om ‘puber’ te zijn. De drogisterij van zijn vader loopt niet goed meer, omdat ze christen zijn. Jeener wil later geen drogist worden: hij wil journalist worden, dat is zijn droom.

Als er dan ineens een Westerse journalist voor hem staat, krijgt hij een kans om een eigen en uniek verhaal te schrijven. Hierna maakt Jeener in zijn opschrijfboekje aantekeningen over de dingen die in zijn stad Bagdad gebeuren. Gevaarlijke dingen. Bedreigende gebeurtenissen. Kan Jeener  wel in Bagdad blijven wonen?

Het gezin van Jeener heeft een eigen, goedlopende drogisterij. Maar de zaken gaan steeds minder goed. ‘ Vanmorgen was Nada Abdallah in de winkel, papa’ (…) ‘Ze kwam zeggen dat ze van haar man niet meer bij ons mag kopen’.

Hoewel christenen jarenlang vreedzaam naast moslims hebben gewoond, roepen imams op om ‘christenen te mijden’. Jeeners oudere zus mag niet meer alleen over straat omdat het niet veilig is. Dus moet Jeener steeds vaker alleen over straat om pakjes voor zijn vader te halen of te brengen. Als Jeeners jongeren broertje Samy heel erg ziek wordt, zijn dure medicijnen nodig. En eigenlijk een dokter. Maar Samy kan niet naar een dokter. Hij bestaat eigenlijk niet. Jeeners vader heeft hem niet aangegeven bij de burgerlijke stand toen deze de M van Moslim wilde schrijven, bij zijn naam. Want Samy is christen, net als zijn familie.

Koolmees laat in dit verhaal zien hoe het steeds moeilijker wordt om als christen staande te blijven in een moslimsamenleving. Noor wordt niet toegelaten tot de verpleegstersopleiding. Ze kan eigenlijk niet alleen over straat. Als christen is het niet veilig om vrij over straat te lopen. Je krijgt zomaar een steen naar je hoofd. Ambtenaren willen niet meewerken: Jeener moet drie keer vragen om een belangrijk pakje bij de post, voordat hij het krijgt. Vader krijgt een dreigbrief: ‘Verlaat Bagdad’. En dan wordt Noor ook nog ontvoerd en wordt er een hoog losgeld voor haar gevraagd. Kan opa helpen?

Eeuwoud Koolmees laat zien dat de bedreiging in landen als Irak en steden als Bagdad niet bestaat uit een paar losse incidentjes, maar dat er sprake is van continue bedreiging, angst, intimidatie en pesterijen. Dat ‘je familie’ er vooral ‘je geloofsfamilie’ is.

Live uit Bagdad, het verhaal van ‘Jeener Rafi: ‘Maar ik moet eerlijk bekennen dat dit niet mijn echte naam is, maar een schuilnaam. Mijn echte naam durf ik hier niet te schrijven, uit angst voor de gevolgen’.

Een indringend verhaal met meerdere verhaallijnen. Een verhaal dat je aan het denken zet: vergeet je mede gelovigen wereldwijd niet en bid voor al die vervolgde christenen: in Bagdad, Nigeria, Afghanistan, Noord-Korea, ….

Geschikt voor kinderen en jongeren vanaf 11 jaar.

Heel geschikt voor 10+ kinderen, om begrip te krijgen voor Syrische (en andere) nieuwe Nederlanders, die in ons land een thuis proberen te krijgen op de vlucht voor de oorlogssituatie in hun land.

Deze serie is heel geschikt om te gebruiken bij een schoolbreed project over asielzoekers, vooroordelen, vervolgde christenen. Met Rosa & Rahim (onderbouw) en Kleine Aap en de Panda’s (onderbouw/middenbouw) – Met ‘Mag Mees blijven’ (M. Molenaar), ‘Op de vlucht (A. Bos) en Help (Jose Kwakkel) voor de middenbouw en de  serie ‘Vervolgde Kerk’ van De Banier’ voor de bovenbouw.

Zie ook:  Open Doors en St. De Ondergrondse Kerk.

AP

 

Koop dit boek bij je plaatselijke (christelijke) boekhandel

of

BESTEL ONLINE