Boekdetails

12+ jaar

LEEFTIJDSGROEP

Lijmen

  • Auteur: Mirjam Schippers
  • Jaar van uitgave: 2017
  • Prijs: 9.95
  • Pagina's: 200
  • Uitvoering: Paperback
  • Uitgeverij: De Banier
  • ISBN: 9789402902310

Het tweede jongerenboek van Mirjam Schippers, bij uitgeverij De Banier. Hoofdpersoon is Nikki uit HAVO4, die zich afvraagt waarom ze toch zo moe is en… zou haar vriend Tim geen genoeg krijgen van een altijd-maar-vermoeid-vriendinnetje?

Nikki is een serieus meisje uit HAVO4 die verliefd is/wordt op Tim uit de examenklas. ‘Jij mag altijd in m’n armen komen rennen’…, snel erna hebben Tim en Nikki verkering. Er is een maar… Nikki is steeds zo moe. Ze snapt er niks van. Zou ze – net als haar broer Sven heeft gehad – de ziekte van Pfeiffer hebben? Nikki doet onderzoeken en het lijkt Pfeiffer te zijn, maar ze krijgt ook veel andere verschijnselen.

De auteur maakt haar verhaal mooi rond. Nikki wordt verliefd, krijgt verkering, is moe, ziekte van Pfeiffer, onderzoeken, de relatie stokt, en …

Op school is ze creatief en maakt ze een mooie kruikje bij het pottenbakken, waar ze erg trots op is. Ze vertelt alles aan Tim, tot ze ontdekt dat hij wat voor haar verzwijgt. Waarom vertelt hij het niet? En ook Nikki vertelt niet alles meer… Als Tim erachter komt, dat er meer ‘ontwikkelingen’ waren rond haar ziekte die hij niet weet is de bom gebarsten en is de relatie (en het pottenbakkerskruikje) stuk.

De auteur denkt nogal ‘ouderwets’ over relaties en vriendjes. Terwijl Nikki en Tim (16-17jr) nog maar nauwelijks verkering hebben…‘Hij legde zijn vinger onder haar kin en dwong haar hem aan te kijken. Hij keek haar bezorgd en liefdevol aan’. Dit lijkt me weinig herkenbaar voor pubers van 16-17jr. die verliefd zijn.

De auteur beschrijft alle gesprekken op school, thuis etc, wat soms wat langdradig kan worden. Ook het uitgeschreven bezoek van de ouderling zou wel minder mogen. Daarin zou Schippers wat meer ruimte voor de lezer mogen geven.

Hoe gaat het verder met Nikki en Tim, en waarom heeft dit boek de toepasselijke titel ‘Lijmen’?

Het is een positief verhaal voor jongeren, dat vooral herkenning zal geven bij serieuze jongeren uit de gereformeerde gezindte.

AP

 

Koop dit boek bij je plaatselijke (christelijke) boekhandel

of

BESTEL ONLINE