Lang geleden…

Lang geleden….zo begint Arend van Dam alle vijftig verhalen uit dit boek. Het is net of hij een sprookje begint. Maar….de verhalen zijn echt gebeurd! De verhalen zijn erg prettig voorleesbaar verteld en zo is dit boek een genot om aan je kinderen of je klas voor te lezen. De geschiedenis gaat voor je leven, vooral omdat je hoort over gewone en ook wel minder gewone mensen uit onze historie. Alle verhalen hebben dezelfde slotzin, want …..’En zo…is het echt gebeurd’. Een aanrader voor iedereen die werkt met kinderen in de basisschoolleeftijd, vanaf 7 jaar.

Lang geleden kreeg Arend van Dam eens een mailtje van een kleuterleidster uit Delft. Ze vertelde dat de kinderen uit haar klas het leuk vonden verhalen te horen uit de geschiedenis. Verhalen over Hugo de Groot en Willem van Oranje spreken de kinderen erg aan. Is het een idee om voor kleuters een boek over geschiedenis te schrijven?

Arend wist eerst niet wat hij hoorde. Kleuters. Geschiedenis. Daarom bracht hij een bezoek aan een kleuterklas waar verteld werd uit de bijbel. Ademloos luisterden de kinderen naar een ingewikkeld verhaal over de verovering van een stad. Een verhaal vol wonderlijke gebeurtenissen en namen als Jozua, Kanaan, Jericho. Arend dacht de kinderen er niets van snapten, maar …de kinderen hadden de essentie van het verhaal heel goed begrepen.

Toen wist Arend wat voor boek het moest worden. Het moest eruit zien als een kinderbijbel (De bijbel voor kinderen, van Marianne Busser en Ron Schroder) met de prachtige illustraties van Alex de Wolf. En zo….is het echt gebeurd.

Arend vertelt verhalen over Nederland toen het nog een land van jagers en boeren was, de ijzertijd, romeinen, Willibrord & Bonifacius, Karel de Grote, Jacoba van Beieren, Erasmus, Willem van Oranje, de beeldenstorm, Den Briel, Nova Zembla, Hugo de Groot, Piet Hein, Rembrandt, Abel Tasman, Michiel de Ruyter, Hieronymus van Alphen, Het kinderwetje, Aletta Jacobs, Anne Frank, de watersnoodramp. Wanneer je dit boek uit hebt, zullen de kinderen een zucht slaken en zeggen….nóg een keer.

Een heerlijk boek, prachtige verhalen. De geschiedenissen worden zó verteld dat je helemaal kunt meeleven met de personen. En omdat Arend van Dam de mensen gewone namen geeft, komt het heel dichtbij. Ik kan me niet voorstellen dat er nog kinderen rondlopen die ná het voorlezen uit dit boek een hekel aan geschiedenis hebben.

Achterin het boek is een tijdbalk opgenomen waarin de verhalen uit dit boek terug te vinden zijn. Deze tijdbalk is ook als losse tijdbalk-poster bij het boek geleverd. De aquareltekeningen van Alex de Wolf sluiten perfect aan bij de verhalen, geven de sfeer goed weer en maken dit boek helemaal af.

Kijk voor de geschiedenis van Nederland ook eens op de website van de canon.

Voor alle basisschoolkinderen vanaf 7 jaar. Ze zullen ervan genieten. Een must voor elke basisschoolbibliotheek.

Bij dit boek is ook een ‘Lang geleden Doeboek’  uitgegeven. Het grote lang geleden… doeboek. Een heerlijk doeboek met nieuwe verhalen, puzzels, spelletjes, raadsels, speurtochten, knutselopdrachten, tips en allerlei wetenswaardigheden die verder gaan waar de verhalen in Lang geleden… ophouden. Dit gloednieuwe doeboek maakt van elke vrij uurtje een leerzaam avontuur voor alle nieuwsgierige, jonge ontdekkers van Nederland!  (Het grote lang geleden… doeboek | Arend van Dam | Illustraties Alex de Wolf en Georgien Overwater | ISBN 978 90 00 34646 2 | € 8,99) BESTEL ONLINE

AP

 

 

 

Koop dit voorleesboek bij je plaatselijke boekhandel

of BESTEL ONLINE

 

 

Boekgegevens

Titel:

Lang geleden…

Jaar van uitgave:

2013
2013

Aantal pagina’s:

143
143

Uitgeverij:

Unieboek
Unieboek

Prijs:

17.50
17.50

Deel deze recensie

Follow Me On Instagram

Het Platform Christelijke Kinderboeken promoot het christelijke kinder- en jeugdboek en reikt ieder jaar de EigenWijsPrijs, Het Hoogste Woord en de #YAP uit.

Zoeken

Iets kwijt? Vind het hier ...

© 2023, Alle rechten voorbehouden.