Boekdetails

12+ jaar

LEEFTIJDSGROEP

Kruistocht

  • Auteur: Linda Press Wulf
  • Jaar van uitgave: 2011
  • Prijs: 5,00
  • Pagina's: 223
  • Uitvoering: Paperback
  • Uitgeverij: Callenbach
  • ISBN: 9789026620980

Een interessant jongerenboek over een verhaal uit 1212, de Franse Middeleeuwen, toen tienduizenden kinderen, dwars door Frankrijk, op kinderkruistocht gingen.

Linda Press Wulf schrijft mooie historische jongerenboeken. Ze schreef ook ‘De nacht dat alles brandde’. 

Kruistocht is het verhaal van twee jongeren uit Frankrijk, 1212. De eerste is Robert, een vondeling, die door de kerk opgenomen is. Hij heeft bij een ongeluk een lelijk litteken aan zijn gezicht overgehouden en houdt daarom altijd een zwarte losse kap over zijn hoofd zodat het litteken niet gezien wordt. Omdat hij van jongsaf de liturgie heeft gehoord, kan hij voor zijn zesde jaar de hele liturgie in het latijn meezingen. Dit wordt ontdekt door de abt van de abdij van Blois die hem meeneemt naar de abdij en daar verder opvoedt.

De tweede persoon is Georgette die met haar vader en broer in een klein dorp woont. Haar moeder overleed bij haar geboorte. Zij zorgt voor het huishouden van haar vader en broer Gregor en in de middag helpt ze bij pastoor David. Hierdoor leert zij lezen en schrijven en andere vaardigheden die ze bij haar vader nooit geleerd zou hebben. Dankzij de pastoor is zij een van de weinigen in het dorp die kan lezen en schrijven. De pastoor is een zachte, vriendelijke man die haar liefde voor Jezus bijbrengt en waar ze het goed heeft. Dit in tegenstelling tot het leven bij haar harde vader en nukkige broer.

Haar leven verandert als er op een dag een grote groep van duizenden kinderkruisvaarders langs het dorp komt, onder leiding van een jonge 12-jarige charismatische leider. Deze roept de kinderen van het dorp op mee te gaan op kruistocht naar Jeruzalem en het Heilige Land te verlossen van ongelovigen. Gregor en Georgette zijn beiden getroffen door de oproep en besluiten mee te gaan, tot ontsteltenis van hun vader en van pastoor David. Ze sluiten zich aan bij de kinderen. Ook Robert bevindt zich tussen deze groep.

Er volgt een tocht door Frankrijk, waarbij de kinderen gaandeweg de ware aard van hun leider ontdekken. Veel kinderen overlijden door ziekte en ontberingen. Ook Gregor overlijdt. Wanneer zij in Marseille aankomen, zal daar het water splijten, waardoor ze door kunnen gaan naar Jeruzalem. Helaas blijkt dit niet te gebeuren, de leider is verdwenen met een van de meisjes en de groep valt uiteen. ‘Redders’ beloven een groep kinderen mee te nemen naar het Beloofde Land. Georgette mag niet mee, maar ontdekt later dat ze hiermee gered is. De kinderen die wel meegingen zijn als slaven verkocht.

Daarna ontmoet Georgette Robert pas en samen gaan ze verder.

Een heel bijzonder boek dat een mooi tijdsbeeld van het Frankrijk in de late Middeleeuwen geeft. Onderhoudend verteld met veel details. De auteur heeft zich grondig verdiept in de leef- en eetgewoontes. Het is ook een boek over ‘het volgen van je hart en je roeping’, en het grijpen van de mogelijkheden die je hebt.

Aanrader voor iedereen die van boeken over historische onderwerpen houdt. Aanrader voor de Mediatheek Voortgezet Onderwijs.

AP

 

Koop dit boek bij de plaatselijke boekhandel

of

BESTEL ONLINE