Boekdetails

6 - 12 jaar

LEEFTIJDSGROEP

Winnaar Hoogste Woord 2010: Kom niet dichterbij

  • Auteur: Liesbeth van Binsbergen
  • Illustrator(s): Roelof van der Schans
  • Jaar van uitgave: 2009
  • Prijs: 8.50
  • Pagina's: 96
  • Uitvoering: Gebonden
  • Uitgeverij: Columbus
  • ISBN: 9789085431190

Als je verhuist, moet je vaak weer naar een andere school. Dat is best eng! Maar wanneer je op je vorige school gepest bent, is dat extra spannend. Zullen ze ook op de nieuwe school pesten? Hoe moet je dit voorkomen… Fieke is vastbesloten zich niet meer te laten pesten. Maar…hoe krijg je nieuwe vrienden als niemand de kans krijgt jou te leren kennen? Met dit boek is Liesbeth van Binsbergen de winnaar van Het Hoogste Woord 2010.

Fieke is zo vastbesloten zich niet meer te laten pesten, dat ze niemand de kans geeft met haar om te gaan. Ze verstopt zich achter een denkbeeldige muur. Zo moet ze wel alleen blijven en kan niemand iets doen. Wanneer ze na schooltijd naar huis wil fietsen, hoort ze haar naam roepen… Maar ze kan zich niet voorstellen dat iemand haar roept. Wie ziet er op haar te wachten? En ze fietst maar snel naar huis. Aan haar knuffel Bassie vertelt ze haar verhalen.Zo gaat het door. Fieke gedraagt zich als een grijze muis en of eigenlijk meer als een onzichtbare muis. Fieke is niet christelijk opgevoed, maar zit wel op een christelijke school. Door het verhaal heen, merk je de reactie van Fieke op liedjes van school of op bidden. Het is allemaal onbekend voor haar en ze probeert er haar mening over te vormen. ‘Het is namelijk best ingewikkeld allemaal. Vind ik’.

Fieke is een ongelooflijke kauwgomverslinder. Ze kauwt de hele dag door. Vroeger moest ze die pakjes kauwgom zelf betalen, maar nu haar moeder aan de lijn is en ook kauwgom kauwt, hoeft Fieke zelf niks meer te kopen. In de kauwgom zitten wikkels met codes erop. Als je de codes intikt, maak je kans op prijzen. Je moet wel Starmint double fresh kopen. Fiekes moeder belooft die te kopen. ‘Soms is mijn moeder best oké’.

De hele klas kauwt kauwgom en de meester wordt gek van de kauwgomresten op school. Wanneer hij dan ook kauwgom in zijn agenda vindt, is de maat vol. De klas moet werken aan een ‘kauwgomplan’. Zo komt Fieke in een groepje met Ingmar en twee jongens. Ze moeten iets creatiefs bedenken om kauwgomresten kwijt te raken. Fieke bedenkt een leuk plan. ‘Zo he, zei Pjotr. ‘Dat is nog eens gaaf’. Hij meende het. De anderen knikten. ‘Ja, dat doen we’.

Het groepje werkt het idee van Fieke uit. Ze krijgt van haar Buur-Natuur ijzerdraad voor het raamwerk van hun kauwgomopdracht. Ondertussen spaart Fieke thuis haar kauwgomwikkels, want ze wil dolgraag een mountainbike winnen. Wie weet wint zij die! Ze wil in elk geval geen dagje uit met de klas winnen. Daar moet ze niet aan denken!

Toch gebeurt dát waar ze bang voor is. Maar…ze wordt er juist blij van. De muur is weg en de zon schijnt naar binnen….

Een bijzonder boek over gepest worden of eigenlijk meer ‘proberen te voorkomen dat je weer gepest wordt’, over klasgenootjes die je liever niet wilt zien, maar die jou wél zien staan, over eten & snoepen, over moeders die aan de lijn doen, over geloof op een christelijke school. ‘Je hoeft niet bang te zijn – als oorlog komt of pijn – De Heer zal als een muur – rondom je leven zijn’. Over een niet-christelijk-opgevoed-meisje op een christelijke school. Mooi.

Dit boek is helaas niet meer verkrijgbaar.

AVI M7

Rachel (10 jr.): Ik vond het een heel leuk boek. Ik had het in bijna één avond uit. Je merkt hoe Fieke zich voelt. Ik vond het apart hoe Fieke zich tegen het pesten beschermt. Zij houdt zich helemaal buiten de groep, dat vind ik heel speciaal van haar. Ik vond de kauwgomgekte heel grappig. Als je van boeken over gevoelens houdt, moet je dit boek vooral gaan lezen! 

Loís (11 jr.): Het groepje van Fieke wint met de ontwerpwedstrijd én Fieke wint ook de kauwgomwedstrijd. Dat vind ik wel erg toevallig. In het echt win je niet zoveel tegelijk. Die muur die ze om zich heen trekt om niet gepest te worden, vind ik mooi bedacht. Maar, als ik gepest zou worden, zou ik niet zo’n muur om me heen optrekken. Ik zou het gewoon weer proberen,anders krijg je ook geen vriendinnen.

Marieke (12 jr.) Het is een heel leuk boek, niet zielig, niet verdrietig. Het leest lekker. Ik vind het geschikt voor jongens & meisjes, eigenlijk ook wel voor alle leeftijden (mijn moeder vond het ook een mooi boek!) Ook lijkt het me heel geschikt om voor te lezen in een klas. Het ging over kauwgom en omdat ik van kauwgom houd, vond ik dat wel leuk. De voorkaft met de onzichtbare muur vond ik goed bedacht.

Kristel (12 jr.): Ik vond dit eigenlijk een raar boek. Van de cursieve stukjes tekst in het boek snapte ik niks, dat vond ik heel gek. Wanneer schrijft ze die stukjes? Ook het gedoe met die kauwgomwikkels snapte ik niet. Volgens mij gebeurt dat tegenwoordig niet op die manier. Dus, ik ben niet heel enthousiast.

Joanne (bijna 12 jr.) : Ik vond het een heel leuk boek, je merkte heel goed wat Fieke dacht of deed. ik kan me goed voorstellen dat Fieke zich terugtrekt. Het standbeeld dat ze met haar groepje bedenken vind ik wel heel vies. Ik vond het goed van Ingmar dat zij Fieke erbij probeerde te betrekken. Ik vond het ook geloofwaardig, ik denk ook dat dit in het echt kan gebeuren. Alles klopt wel bij dit boek.

AP