Kleine zwaluw durft niet

Kleine Zwaluw zou het liefst voor altijd veilig in zijn nestje blijven zitten … Als het herfst wordt, gaan alle zwaluwen op reis, helemaal naar Afrika. Moet Kleine Zwaluw echt mee? Eigenlijk durft hij niet … Een prentenboek voor peuters. Over bang en dapper zijn, over zelf doen en geholpen worden, over je eigen weg vinden en tegelijk weten dat je kunt terugvallen op de personen (of vogels) om je heen.

Een werkelijk prachtig geïllustreerd prentenboek. Door de illustraties beleef je de wereld van Kleine Zwaluw. Vanaf onder, er tussenin vliegend en omlaag kijkend. Marieke ten Berge laat heel veel perspectieven zien. De emotie op het gezicht van Kleine Zwaluw is heel duidelijk. Je ziet hem angstig, maar je ziet hem ook genieten en vrolijk zijn. Zo kan je goed met hem meeleven.

Want de wereld voor een kleine zwaluw is best spannend. Leren vliegen, een lange vliegreis maken, een gevaarlijke valk… Gelukkig heeft hij zijn ouders en de andere zwaluwen die hem helpen en is hij zelf best moedig.

Een boek over bang en moedig zijn dus. Maar ook over anderen helpen en elkaar nodig hebben. Over oefenen, iets nieuws leren, reizen, de vogeltrek, verschillende klimaten en verschillende omgeving (een Nederlands landschap, maar ook een Afrikaans landschap, het land, de zee). Veel onderwerpen. En dat is fijn, zo kan (bijvoorbeeld in de klas of kerk of gezin) dit prentenboek er vaak bij gepakt worden.

De tekst bestaat vooral uit gesprekjes en de gedachten van Kleine Zwaluw. Dit leest lekker voor. Ook komen er af en toe geluiden voorbij, die nodigen natuurlijk uit om mee te doen!

Er valt nog meer mee te doen want de schrijfster, Corien Oranje, heeft er verwerkingsvragen bij gemaakt. Achterin het boek staat een QR code, waardoor je gelijk op de website belandt. Hier is ook de link:  https://www.royaljongbloed.com/nl/corien-oranje

Dit boek is ook een mooi hulpmiddel bij de geloofsopvoeding. Met vragen als “ben jij wel eens bang?” “moet je ook wel eens iets nieuws leren?” en “Weet je wie jou het allerbeste kan helpen?”

Ik heb echt genoten van dit prentenboek. Met zijn mooie illustraties, fijne voorleestekst, vele onderwerpen en leuke verwerkingsmogelijkheden, is het een echte aanrader voor peuters en kleuters!

TvD

Boekgegevens

Titel:

Kleine zwaluw durft niet

Jaar van uitgave:

2021

Aantal pagina’s:

32

Uitgeverij:

Columbus

Prijs:

12,99 (actuele prijs zie Bestel nu)

Deel deze recensie

Follow Me On Instagram

Het Platform Christelijke Kinderboeken promoot het christelijke kinder- en jeugdboek en reikt ieder jaar de EigenWijsPrijs, Het Hoogste Woord en de #YAP uit.

Zoeken

Iets kwijt? Vind het hier ...

© 2023, Alle rechten voorbehouden.