Boekdetails

6 - 12 jaar

LEEFTIJDSGROEP

Kleine Aap en de panda’s

  • Auteur: Willemijn de Weerd
  • Illustrator(s): Leontine Gaasenbeek
  • Jaar van uitgave: 2016
  • Prijs: 12.50
  • Pagina's: 32
  • Uitvoering: Gebonden
  • Uitgeverij: Buddybooks
  • ISBN: 9789087820411

Wie is ‘die nieuwe jongen/meisje’ in de klas, in mijn straat, in mijn dorp/stad? Hij is misschien anders, hij ziet er anders uit, ruikt anders, eet anders, maar… hoe is hij echt? Hoort hij erbij? Mag hij erbij horen? Wil ik hem accepteren? Is anders eng, of juist leuk en spannend. In dit bijzonder actuele prentenboek met levendige, veelzeggende en kleurrijke illustraties van Leontine Gaasenbeek, laat Willemijn de Weerd zien hoe Aap reageert als er twee Panda’s in de dierentuin komen wonen.

Het zal toch niet waar zijn, denkt Aap boos. Ik heb ooms, tantes, neefjes en nichtjes die al heel lang op een hok wachten en die panda’s krijgen zomaar een nieuw hok! Hij ziet dat de bewaker de deur openmaakt. De panda’s lopen naar binnen. ‘Gelukzoekers’ roept Aap.

Dit prentenboek verschijnt op een goed moment.

Is Nederland, net als Aap in dit boek, bereid om nieuwe Nederlanders op te nemen?

Zijn ze anders, vreemd, gelukzoekers, eten ze ons eten op, nemen ze onze huizen in, ruiken ze vreemd, spelen en werken ze anders, willen ze iets van ons afpakken, zijn ze gemeen, niet te vertrouwen? Aap weet zeker dat het zo is, tot hij iets ontdekt…

Een ontdekkend full-colour geïllustreerd prentenboek met een sterke tekst van Willemijn de Weerd, die onmiddellijk voor herkenning zal zorgen. Om voor te lezen in de klas (alle groepen van de basisschool) op school: hoe gaan we om met (nieuwe) kinderen die ‘anders’ zijn?  Om thuis voor te lezen: accepteren wij iedereen, waarin herkennen we onze vooroordelen? Om neer te leggen in buurthuizen en wijkcentra, in gemeentehuizen, in de Tweede Kamer, op de werkkamer van de PVV-fractie, om voor te lezen in de Tweede Kamer, om te gebruiken bij lessen maatschappijleer, bij godsdienst.

Het boek ziet er heel aantrekkelijk uit, door de aansprekende illustraties en de speelse belettering. Leontine weet veel emoties in de ‘personages’ mee te geven. De binnenkant van het omslag is mooi met illustraties van panda’s en de Chinese belettering voor hoop, vrede, respect en liefde. Dat is de boodschap die het boek mee wil geven.

Boos zit Aap voor het hok.’Denk maar niet dat je van die panda’s in hun hok mag! roept hij nog naar Pelikaan. ‘Het zijn rare beesten. Ze ruiken vreemd, ze spelen op een andere manier, ze..’

AP

 

Koop dit boek bij uw plaatselijke (christelijke) boekhandel

of

BESTEL ONLINE