Boekdetails

6 - 12 jaar

LEEFTIJDSGROEP

Kinderen met een ster

  • Auteur: Martine Letterie
  • Illustrator(s): Rick de Haas
  • Prijs: 13.99
  • Pagina's: 96
  • Uitvoering: Gebonden
  • Uitgeverij: Leopold
  • ISBN: 9789025869571

In samenwerking met Herinneringscentrum Westerbork schreef Martine Letterie het aangrijpende boek Kinderen met een ster, met verhalen van zes kinderen die in kamp Westerbork hebben gewoond.

Bennie, Rosa, Klaartje, Jules, Leo en Ruth wonen in kamp Westerbork. Eerst niet hoor, eerst woonden alle kinderen in een gewoon huis in een gewone straat. Behalve Ruth dan, zij is geboren in de barakken in het kamp. Haar vader kan het allerbeste koken van de hele wereld en daarom is hij de baas van de keuken in kamp Westerbork. Maar die andere kinderen, die moesten opeens een ster gaan dragen. Ze moesten naar een andere school. Op een dag werden ze uit hun huizen gehaald door gemene mannen. En toen moesten ze gaan wonen in een van de barakken van het kamp, samen met heel veel andere mensen. De kinderen bij hun moeders en de vaders apart, ook al zo raar.

Zo goed en zo kwaad als het gaat geven de kinderen een draai aan het leven in het kamp. Ze gaan er naar school, spelen met elkaar, vieren Sinterklaas en zijn er jarig. Maar altijd is er spanning. Iets met een trein. Vaders en moeders die huilen als er een lijst met namen wordt voorgelezen. En vriendjes die soms zomaar weg zijn.

Kinderen met een ster is een verhalenboek over de Tweede Wereldoorlog voor jonge kinderen. De verhalen zijn gebaseerd op interviews van overlevenden, die als kind in Westerbork woonden. De verhalen worden verteld vanuit het kind, hoe zij het beleefden:

Mama’s ogen twinkelen. ‘Je wilt toch goed zijn uitgerust voor je verjaardag’? Bennie springt op. ‘Tuurlijk!’ De spanning voor zijn verjaardag tintelt weer even door zijn lijf. Hij probeert er steeds niet aan te denken. De kans is groot dat hij geen cadeautje krijgt. Want in Westerbork zijn geen winkels.

Dat maakt het boek bijzonder. Aan de ernst van de situatie en de belevenissen van de kinderen wordt niets afgedaan, toch is het goed voor te lezen aan kinderen vanaf een jaar of zes.

Het boek bestaat uit drie delen. Het eerste deel gaat over de kinderen voordat ze naar Westerbork gingen. Het tweede deel gaat over het leven in Westerbork en het laatste deel bevat een aantal verhalen over de tijd na Westerbork. Allemaal even aangrijpend:

Klaartje kijkt om zich heen. Is het de laatste keer dat ze dit huis ziet? Ze kan niet uitleggen waarom, maar ze denkt van wel. De agent staat met zijn rug naar de muur waar de spiegel hangt. Vlak naast hem legt Klaartje haar hand op de muur. Even legt ze haar wang tegen de ribbels van het behang. Dan drukt ze er een kus op. ‘Dag huis,’zegt ze zacht.

Het kan even wennen zijn om de illustraties van Rick de Haas, bekend van de lollige Mees Kees boeken, opeens in zo’n heel ander boek tegen te komen. De zes kinderen op de omslag doen bij een eerste blik op het boek denken aan de hoofdrolspelers uit deze populaire kinderboekenserie. Maar als je wat beter kijkt, de sterren op de kleertjes ziet, de rails op de achtergrond, en de titel erbij leest, is dat snel verdwenen. De tekeningen van De Haas zijn prachtig, raak en geven het geheel iets luchtigs.

Als voorlezende ouder zat ik regelmatig met een brok in m’n keel, maar ik merkte dat de kinderen (8 en 6 jaar) de verhalen interessant vonden en het goed aan konden, als moest de jongste, toen ze hoorde dat Rosa op het laatst toch met de trein mee moest, wel even huilen. Maar dat is niet erg. Want zo was het. Deze verhalen mogen we nooit vergeten.

Achterin het boek staat een lijst met namen van de mensen die geïnterviewd zijn over hun tijd als kind in kamp Westerbork. Drie van hen zijn terug te vinden via de website bevrijdingsportretten, een site met portretten van veel van de gevangenen die op 12 april 1945 door de Canadezen uit kamp Westerbork werden bevrijd.

Ruth David (Ruth), de dochter van de kok, wordt genoemd op deze website. Ook is er een portret op de website van Micha Schliesser.

Via het portret van de familie Baginsky is te lezen hoe het verder ging met het jongetje Leo. Over Leo schreeft Martine Letterie eerder het boek Groeten van Leo.

GO