Boekdetails

6 - 12 jaar

LEEFTIJDSGROEP

Keverjongen

  • Auteur: M.G. Leonard
  • Illustrator(s): Julia Sarda
  • Jaar van uitgave: 2016
  • Prijs: 15.99
  • Pagina\'s: 288
  • Uitvoering: Paperback
  • Uitgeverij: Querido
  • ISBN: 9789045119045

Keverjongen is een boek dat – op dit moment  – nergens mee te vergelijken is. Als je begint te lezen, merk je dat je dit boek direct uit wilt lezen. Je zit met de eerste alinea al in een typisch Britse, Roald Dahl-achtige setting: ‘Doctor Bartholomew Cuttle was geen man die op mysterieuze wijze verdween.

Hij was een man die aan de eettafel dikke oude boeken las en gebakken ei in zijn baard morste. Hij was een man die altijd zijn sleutels kwijtraakte en nooit een paraplu bij zich had als het regende. Hij was het soort vader dat je vaak vijf minuten te laat van school haalde, maar wel altijd kwam. Maar boven alles, wist Darkus, was hij het soort vader dat zijn dertienjarige zoon nooit in de steek zou laten’.

Darkus’ vader is op wonderbaarlijke wijze plotseling verdwenen, hij heeft geen idee waar zijn vader is. Gelukkig wil oom Maximilian Cuttle, die als archeoloog in Egypte woont, zich wel over zijn neef ontfermen, al waarschuwt hij hem wel ‘Ik ben nooit zo dol geweest op Engeland, met al die rottige regen – zo treurig, en ook helemaal niet lekker als je aan het graven bent, dat kan ik je wel vertellen’.

Hierna beland je in een verhaal vol vaart, waarin Darkus besluit maar op eigen houtje zijn vader probeert te zoeken. Hij moet toch ergens zijn. Zijn vader zou hem nooit in de steek hebben gelaten. Hoewel de politie niet meer verder zoekt en zijn vader op een lijst van vermiste personen is genoteerd. Darkus sluit vriendschap met twee klasgenoten Bertold en Virginia. Zulke vrienden had Darkus nooit gehad, want over de dingen in zijn hoofd kon hij niet praten. Hij kon niet vertellen over de afgrond van angst die er bij de dood van zijn moeder in zijn binnenste was opengegaan of over de vreselijke nachtmerries die hij had over zijn vader’. Hij besluit dat ze hem mogen helpen om zijn vader te vinden.

Darkus sluit vriendschap met een kever die hij op de dag van zijn verhuizing gezien heeft en dat komt meteen goed uit, want hij wordt gepest en aangevallen door een paar klierjongens. Zonder waarschuwing schoot de kever op het groepje doodsbange jongens af. De hoorn scheerde langs hun gezichten. (…) Handen voor je ogen! riep Darkus. ‘Anders …eh…steekt ie ze uit, blufte hij. ‘Deze kever heet de, ehm, de ogen-uitsteker!’.  Hij ontdekt dat hij met de kever kan praten en noemt hem Baxter. ‘De kever lachte naar hem’.  Oom Max herkent de kever onmiddellijk als een neushoornkever, die illegaal in Londen moet zijn terechtgekomen. Darkus hoort dan ook van zijn oom dat zijn vader bezeten is van kevers. ‘Als kind was hij er al door gefascineerd’. Darkus tuurde naar de neushoornkever, die stil op tafel zat. ‘Ik ook’.

Wanneer Darkus met zijn oom de zaal bezoekt waar zijn vader verdwenen is, ontdekt hij iets. Zijn oom trekt wit weg als hij ziet dat de zaal ‘collecte Cutter’ heet. ‘Dat is toch niet toevallig Lucretia Cutter’. Dus wel. En er ontbreken kevers. Darkus ontdekt dat er roosters voor klimaatbeheersing zijn, waaruit iemand zou kunnen zijn weggesleept. Zou het? Even later vindt hij het leesbrilletje van zijn vader, door ‘zijn kever’ uit het rooster meegesleept. Darkus en zijn oom  krijgen de map ‘Project Fabre’ mee. Terwijl ze naar buiten lopen, komt madame Cutter eraan. Ze is boos omdat er iemand in ‘haar zaal’ is geweest….maar hoe wist zij dat?

Hierna volgt een razendspannend vervolg, waarin Darkus en zijn vrienden er alles aan doen om erachter te komen, hoe ze meer te weten kunnen komen van de mogelijke schuilplaats/verstopplaats van zijn vader en waarin ze in oorlog verkeren met de buurmannen Pickering & Humphrey die rijk hopen te worden van het aanbod van madame Cutter. Papa moet nog leven, maar waar? Lucretia Cutter moet er meer van weten…

Een boek waarin een leger aan kevers het gevecht aangaat met een gewetenloze vijand. Lukt het Darkus en zijn vrienden om slimmer te opereren dan de ‘ontvoerder van zijn vader’?

Een origineel, knap geschreven debuut-verhaal voor kinderen van 10+ met leeservaring , geschreven in soepele zinnen en helder taalgebruik, met kevers in de hoofdrol – voor dieren(insecten-)liefhebbers. Het gaat over vriendschap, humor en detective-verhalen. Je moet niet bang zijn voor wat extra informatie over kevers. Het onderwerp is bijzonder, raadselachtig en kun je duiden als een mengvorm van fantasie & realiteit.

Het boek heeft een prachtig omslag met een ‘jaren-50-jongetje+kever’ en kever-afdrukken die op de bladzijde-zijkanten zijn afgedrukt, waardoor het boek er nog aantrekkelijker uitziet. We zijn nu al benieuwd naar het volgende deel van deze serie, dat er sowieso komt, want… Lucretia Cutter is in dit deel ontsnapt, ze zal dus zeker een rol in deel twee krijgen.

AP

 

 

Koop dit boek bij de plaatselijke boekhandel

of

BESTEL ONLINE