Boekdetails

6 - 12 jaar

LEEFTIJDSGROEP

Keigoed!

Vervolgde christenen in China.

  • Auteur: Janny den Besten
  • Illustrator(s): Roelof van der Schans
  • Serie: Vervolgde kerk deel 14
  • Jaar van uitgave: 2021
  • Prijs: 9.95 (actuele prijs zie Bestel nu)
  • Pagina's: 150
  • Uitvoering: Gebonden
  • Uitgeverij: De Banier
  • ISBN: 9789087186166
  • Bestel nu

Shing en Hai zijn de allerbeste vrienden. Ze bezoeken de pandaberen, maken samen huiswerk en gaan op een lesvrije middag naar een verlaten huis om foto’s te maken van de Qingchengberg. Totdat er een flinke barst in hun vriendschap komt …Door een geheim rond Shings nichtje Mei-Lin wil Hai niets meer met Shing te maken hebben. Dat wordt nog erger na een overval op de niet-geregistreerde kerk, waar Shing en zijn ouders naartoe gaan. Uit angst voor de Chinese regering laten al zijn klasgenoten hem links liggen en kijkt zelfs Hai hem niet meer aan. Maar dan verkeert Hai in gevaar. Shing staat in tweestrijd.

In keigoed lezen we het verhaal van Shing.  Dat wordt verteld door de oom en tante van Shing die in Nederland wonen. Shing is een jongen van 13 jaar uit de plaats Chengdu. Hij doet zijn best op school en is goed in tekenen. Maar hij vindt het raar dat zijn ouders wel tekenlessen voor zijn nichtje Mei-Lin betalen en niet voor hem. Na een bezoek in de vakantie aan zijn familie in Xinjiang komt hij achter. Hij hoort ook dat zijn Oeigoerse familie zich bekeert heeft tot Zhenzu Yesu. Daar schrikt hij van want de communistische partij staat toch boven alles, en er is maar een grote leider en dat is niet Yesu. Maar moeder wil graag naar de huiskerk en met een knoop in zijn maag gaat Shing mee. Shing is verbaasd. Wat zeggen ze allemaal? Je levenshuis bouwen op God. Want de Zhenzu Yesu is onze Rots. Is dat wel waar? Shing raakt in de war.

Maar als hij weer terug is in Chengdu verteld hij het geheim aan zijn beste vriend Hai. Dan begint het pas voor Shing. Hij wordt gepest op school, zijn moeder mag geen hoofdzuster worden in het ziekenhuis omdat ze teveel over Zhenzu Yesu heeft verteld en Baba heeft folders uitgedeeld. Shing wordt er boos van. ‘Ze hebben mijn naam van de lijst afgehaald. Ik mag de vlag niet meer hijsen. Ze pesten me allemaal (…) Zijn lijft schokt. U moet stoppen met geloven.’ Moeder zegt niets, maar legt haar hand op zijn been. (…) ‘Hais vader heeft gebeld. Vanaf nu willen ze niet meer met ons omgaan. Moeder zucht. Het is niet gemakkelijk om Christus te volgen, Shing’. Even zwijgt ze, voordat ze verdergaat: ‘maar het leven met Hem geeft wel de grootste blijdschap’. 

De auteur, Janny den Besten, geeft een indringend en geloofwaardig beeld weer hoe het is om als christen te leven waar het eigenlijk verboden is. Waar er een eenkind-politiek heerst en waar het verboden is om kritiek te hebben op de overheid. Ze heeft zich goed verdiept in China en de christenvervolging in dat land.

Een nieuw deel in de serie de vervolgde kerk van De Banier in samenwerking met Open Doors. Het is een mooi boek om kinderen kennis te laten maken met andere kinderen in andere landen, waar het niet vanzelfsprekend is om zomaar en vrij in de Heere God te geloven. Ik hoop dat dat de lezers van dit boek meer mogen leren over het leven van andere kinderen die in de Heere Jezus geloven in landen waar dat gevaarlijk is. Laten we voor hen bidden.

+ een kaart van Europa en Azië. In de kaart is Nederland en China donker gekleurd.

+ Een woordenlijst

+ uitleg over Open Doors en tips wat kinderen kunnen doen om Open Doors te steunen.

+ achtergrond informatie over het land China

EB