Boekdetails

6 - 12 jaar

LEEFTIJDSGROEP

Keet!

  • Auteur: Leanne van Spronsen
  • Illustrator(s): Melanie Broekhoven
  • Jaar van uitgave: 2016
  • Prijs: 5.95
  • Pagina's: 138
  • Uitvoering: Gebonden
  • Uitgeverij: Den Hertog
  • ISBN: 9789033127786

Keet is 10 jaar, bijna 11. Ze heeft een grote broer Sean en een oudere zus Ava, oftewel Aaf. Ze zijn dus met drie kinderen. Maar.. de meeste aandacht gaat thuis naar Aaf en dat heeft een reden. Aaf heeft een hersentumor, ze moet kuren volgen, medicijnen slikken, is kaal en krijgt een gevaarlijke operatie. Maar Keet is er ook nog! En Sean. Gelukkig mag Keet puppy Dibbes van buurvrouw Sonja uitlaten! Dibbes kan ze alles vertellen. Met dit debuut won Leanne van Spronsen de EigenWijsPrijs 2017 – categorie groep 6-8. Van harte gefeliciteerd!

Keet! is een verrassing, het eerste boek van een nieuwe auteur Leanne van Spronsen. Keet! is een heel realistisch boek, zo uit het leven gegrepen. Het is zo herkenbaar! Je kunt je  voorstellen hoe het moet zijn. Je zus ziek, alle aandacht voor haar, je ouders ongerust. En tegelijk wil jij – in dit geval Keet – ook wel eens iets zeggen of aandacht voor vragen, maar daar is eigenlijk geen gelegenheid voor. Want zieke Zus Aaf heeft meer aandacht nodig, al vindt zijn die aandacht ook niet altijd even leuk. ‘Ben je niet bang…’ Keet aarzelt even. ‘Dat je echt niet meer beter kunt worden?’ Ze ziet hoe haar zus op haar lip bijt en slikt. ‘Daar wil ik niet aan denken’, mompelt ze. Keet denkt even na. ‘Ik eigenlijk ook niet’.(…)

Het hele gezin worstelt met de ziekte van Aaf. Waarom is ze ziek? Gelukkig hebben ze hun geloof en zeggen het ook aan God ‘Je mag altijd aan de Heere vragen of Hij Ava beter wil maken en dan mag je ook best zeggen dat je het moeilijk vindt’.

Toch is dit beslist geen tobberig boek over een ziek zusje in het gezin. Welnee, Keet is een vrolijk meisje, ze geniet van het uitlaten van puppy Dibbes, ze heeft het direct door als haar broer een vriendinnetje heeft en wil dat natuurlijk ook zien, ze noemt Dibbes haar ‘verzorghond’, want haar vriendin Lisa heeft een ‘verzorgpony’. En gelukkig heeft ze een geweldige juf op school die heel goed snapt dat Keet het niet makkelijk heeft thuis. Juf komt thuis om over Keet te praten en stiekem hoort Keet dat zíj óók aandacht nodig heeft. Keet heeft het druk, want ze heeft een belangrijke rol op de projectavond: ze moet ‘de vrouw van Napoleon’ spelen. Gelukkig komt buurvrouw Sonja op die avond naar haar kijken, want natuurlijk heeft Aaf precies die dag een belangrijk onderzoek in het ziekenhuis.

En als Aaf dan eindelijk weer thuis is en alles goed lijkt, vinden Aaf en Keet dat het ‘Tijd voor actie’ is. Gelukkig begrijpen papa en mama dat heel goed.

Leuk detail in het boek is de Ierse achtergrond van papa Brennan, die in de namen van de kinderen terugkomt: Sean, Caithlin (Keet!) en Ava.

Een erg mooi debuut van Leanne van Spronsen, een verhaal dat aanspreekt. Het smaakt in elk geval naar meer. Gó, Leanne!

Voor jongens en meisjes van 9/10 jaar en ouder, groep 6-8.

Sofie (10 jr -groep 8) vindt dat Keet er niet zo’n probleem van hoeft te maken, want het is wel ‘haar zus die kanker heeft’. Sofie vindt dat Keet alleen aan zichzelf denkt en dat vindt ze niet eerlijk. Het hondje vond ze leuk. Het is meer een boek voor groep 6/7 vindt Sofie.

AP

 

Koop dit boek bij je plaatselijke (christelijke) boekhandel

of

BESTEL ONLINE