Boekdetails

6 - 12 jaar

LEEFTIJDSGROEP

Kaarsjes in de nacht

kerstverhalen voor kinderen

  • Auteur: Ria Borkent, Annemarie ten Brinke e.a.
  • Illustrator(s): Esther Leeuwrik
  • Jaar van uitgave: 2016
  • Prijs: 18.90
  • Pagina's: 214
  • Uitvoering: Gebonden
  • Uitgeverij: Mozaiek junior
  • ISBN: 9789023996880

Uitgeverij Mozaiek Junior komt met een nieuwe bundel kerstverhalen voor kinderen van de basisschoolleeftijd. Om in de kersttijd voor te lezen aan kleuters (twee verhalen) en kinderen tussen 6-12 jaar. Zestien bekende en ook (nog) minder bekende auteurs werkten aan deze bundel mee. Het boek heeft een fris, vrolijk omslag in geeltinten van Esther Leeuwrik.

De verhalen in deze bundel starten met verhalen voor de jongste doelgroep (kleuters) en sluiten af met verhalen voor de bovenbouwgroepen. Ze zijn allemaal geschikt om na de sinterklaastijd in de klas voor te lezen, genoeg keuze!

De bundel begint met een (bekend) verhaal van Willemijn de Weerd uit ‘De knuffel van Sofie’ over Sofie en Bram die ‘een lichtje willen zijn’. Gelukkig ziet hun mama dat ze stralen en klopt dat helemaal. Femke van Werkhoven (die deze bundel samenstelde) vervolgt met ‘Beer’ een verhaal over Sanne en Jochem die een verloren beer terugbrengen bij een meisje en daarbij bijna verdwalen. Spannend verhaal voor kleuters.

Maria Dingemanse-Honkoop vertelt in ‘De verdwenen fiets’ over Jemima die een nieuw Syrisch klasgenootje Sarah krijgt. Ze ontdekt dat Sarah oude schoenen aan heeft, geen fiets heeft en in een kaal huis woont. Als mama’s fiets gestolen wordt, gaan ze sparen voor een nieuwe fiets… Actueel, invoelend, pastoraal verhaal.

Lijda Hammenga neemt ons met ‘De tas van Maria’ mee naar Bethlehem, waar Ethan, zoon van de herbergier, de vermoeide Jozef en Maria ontdekt en een plekje voor hen regelt. Je waant je even in Bethlehem, eeuwen geleden.

Elly Zuiderveld viert ‘Kerst in de Sterrenstraat’, een armoedige straat waar al jaren dezelfde mensen wonen… Waar op een dag een onbekende man ligt. Wie is het en waarom ligt hij daar? Is er een schat? Lotte en Sander gaan op zoek.

Met Ineke Kraijo lopen we in ‘Parels aan de takken’ in de sneeuw in het armoedige Oekraïne. Al is niet iedereen arm. Svetlana en Irina zijn onderweg, ze hebben het koud. Kunnen ze iets meenemen voor hun grootmoeder om samen kerst te vieren? Mooi verhaal in de sfeer van Vadertje Panov (Tolstoj)

Ria Borkent verzint met ‘Finns vuurwerk‘ Jezus als de beste’ betermaker’.

André F. Troost vertelt in ‘De vlucht van het kind’ een prachtig kerstverhaal waarin hij het verhaal van Jozef en Maria en Jezus verweeft met de komst van Joessef en Mariyah en hun zoon Isa, die als asielzoekers- na een lange, vermoeiende reis in Nederland zijn aangekomen. Toch mooi dat ik naar Jezus heet. Nog een nachtje slapen – dan is Hij jarig.

Helga Warmels vertelt in ‘De boodschappenjongen‘ een onvervalst kerstverhaal dat toch zomaar ‘om de hoek’ zou kunnen gebeuren over Hidde die als 11-jarige elke zaterdag boodschappen doet voor oude mensen in zijn buurt om te sparen voor een smartphone. Hidde wordt onaangenaam en toch ook blij verrast. Hoe?

Leendert van Wezel vertelt in ‘De sleutel‘ een ontroerend kerstverhaal over Sjors die met kerst moe en verdrietig in een groot gebouw belandt, waar hij Jezus ontmoet…

Lianne Hartman gaat in ‘Geen dag als alle andere‘ terug in de tijd, in een gezin waar de moeder ontbreekt en de kinderen besluiten tenminste met kerst een feestelijke dag te willen meemaken.

Goed nieuws’ is het kerstverhaal van Judith Janssen, die met haar zieke moeder voor een onderzoek naar het ziekenhuis gaat. Wat voor bericht zullen ze krijgen van de dokters? Maar Nora ontmoet een engel met een bijzonder bericht!

In ‘Walt’ van Sarah van der Maas, gaan we terug naar het einde van de Tweede Wereldoorlog, waarin soldaten langverwacht, eindelijk thuiskomen. Het thuisfront is blij, maar de soldaten zijn getraumatiseerd, ze missen hun gesneuvelde vrienden. Hoe zal het met Walt gaan? Is hij ook veranderd? Een mooi kerstverhaal met hoop.

Preist die Tage’  van Hans Mijnders, is het verhaal over Klaas die ruzie met zijn vader heeft. Hij rent de deur uit en hoort buiten een koor oefenen voor de kerstuitvoering ‘Preiset die Tage’. Mooie woorden, wat heb je eraan? Maar de dag loopt anders dan Klaas had gedacht.

Maria de Jonge schrijft in ‘Het kerstverhaal van Lucas’ over Lucas, waar het niet zo goed mee gaat, sinds zijn vader niet meer thuis woont. Hij is jaloers op zijn vriend Jeroen, die op wintersport gaat en waar alles gezellig en lachen is. Thuis is er niet veel meer aan. Lucas heeft heimwee naar vroeger…

Alles bij elkaar, een fijne bundel met een mooie diversiteit aan kerstverhalen, voor elk wat wils. Aanrader voor de hele basisschool: deze kerstverhalenbundel.

AP

 

Koop dit boek bij je plaatselijke (christelijke) boekhandel

of

BESTEL ONLINE