Juwelen van stras

‘Juwelen van stras’ is 4 maart 2010 bekroond met de Woutertje Pieterseprijs voor kinder- en jeugdliteratuur gekregen. Terecht. De jury omschreef het boek als ‘een literair meesterwerkje dat een groot publiek verdient‘. ‘Juwelen van stras’ bekijkt de Tweede Wereldoorlog door de ogen van een kind.

Elske is de nieuwe naam van een joods meisje dat een nieuwe naam en een nieuw plekje (ondergedoken) krijgt in ‘het grote huis’. Elske heeft het er goed, en ze voelt zich er geborgen. Ze luistert naar alle verhalen om haar heen. Soms met goede, soms met droevige berichten. En het meisje heeft er haar eigen gedachten over. Wanneer ze het woord ‘verwoest’ hoort, gaat ze gauw naar haar eigen kamer. Aan dat woord wil ze liever niet denken. Want dan moet ze denken aan Oom Jo-tje, die niet meer leeft. Oom Jo-tje die een vogel voor haar meenam. Een glazen vogel, van geslepen glas, met een mooi blauw oogje.

Jetske heeft haar hoofd vol van alles wat ze heeft meegemaakt en waar ze over na wil denken. Ze voelt zich net als de rietstengel uit het verhaal. De rietstengel leefde in de wintertijd. Hij was in tweeën geknakt en bevroren, maar toch leefde hij. Zó voelt Elske zich ook. Zij is ook in tweeën geknakt. Ze heeft twee huizen, twee namen, maar leeft verder wel en ze zou gewoon Elske blijven.

Een gevoelig verhaal over het leven in de Tweede Wereldoorlog, vanuit een joods meisje. Mooi uitgegeven boek met een ruime bladspiegel en sobere illustraties in grijstinten.

Mirte (12 jr.): Dit vond ik een heel mooi boek. Het einde lijkt ook wel het begin. Het is een boek waar je over na moet denken, ik vond het heel mooi. Ik snap nog niet alles van het verhaal.  

AP

 

Koop dit boek bij de plaatselijke boekhandel

of

BESTEL ONLINE

Boekgegevens

Titel:

Juwelen van stras

Jaar van uitgave:

2009
2009

Aantal pagina’s:

93
93

Uitgeverij:

Lannoo
Lannoo

Prijs:

12.95
12.95

Deel deze recensie