Boekdetails

6 - 12 jaar

LEEFTIJDSGROEP

Joël en Jael maken muziek

  • Auteur: Janwillem Blijdorp
  • Illustrator(s): Daan van Oostbrugge
  • Serie: Joël en Jael deel 3
  • Jaar van uitgave: 2021
  • Prijs: 11.95 (actuele prijs zie (Bestel nu)
  • Pagina's: 254
  • Uitvoering: Gebonden
  • Uitgeverij: De Banier
  • ISBN: 9789087185718
  • Bestel nu

Joël en Jael zitten in het laatste jaar van de basisschool. Na alle vakantieverhalen gaan ze weer hard aan de slag op school. Meester Kapitein heeft een verrassing voor de klas. Ze krijgen vanaf nu elke week muziekles. In de eerste muziekles luisteren naar ze het verhaal van Peter en de wolf. Ze mogen zelfs instrumenten meenemen naar school. Er komen er heel wat voorbij. Hylke speelt op een piccolo, Nynke speelt viool en Robert speelt op een instrument van een ton (100.000 euro). Elke week leren ze iets nieuws over  muziek. De meester bedenkt dat het wel leuk is als ze een orkest vormen voor de afscheidsavond van de klas. Joël en Jael schrikken ervan ze kunnen niet eens een liedje fluiten op de blokfluit. Hoe kunnen ze meedoen met het orkest van de klas?

Vormgeving
Op de voorkant staat de tweeling omringt met allerlei muziekinstrumenten. Het is gelijk duidelijk. Dit boek gaat over muziek. Boven elk hoofdstuk staat een titel en in het boek staan veel grappige illustraties. Deze illustraties zijn van Daan van Oostenbrugge. De illustraties ondersteunen het verhaal. Als Nynke vertelt over haar viool staat er een viool bijgetekend met de namen van de onderdelen van de viool. Soms gaat het verhaal door in de illustraties. Dat is een erg leuke toevoeging van het boek. Dit maakt het geheel levendig en vrolijk.  Het lettertype is een duidelijk. Maar in de de illustraties is het lettertype soms wat (te) klein.

Taalgebruik
Het boek is grappig en erg humoristisch. Door verschillende karakters (o.a. de bijdehante tweeling, de slimme Hylke en de puberende zus Tamar)  in het boek toe te voegen wordt het verhaal erg levendig en is het  een plezier om te lezen.

Doelgroep
Het boek is geschikt voor kinderen vanaf 9 jaar.

Extra
Aan het eind van elk hoofdstuk staat in een grijs vlak informatie over verschillende onderwerpen van muziek. Dit maakt het boek niet alleen leuk maar ook heel leerzaam. De weetjes worden ook niet saai opgeschreven. Hier is ook echt rekening gehouden met de doelgroep.

+ De informatie over verschillende muziekinstrumenten

+ De leuke en grappige tekeningen van Daan van Oostenbrugge

In het stukje ‘nog even dit’ schrijft Janwillem Blijdorp dat elk kind en elk mens een talent heeft. Soms weet je nog niet wat jouw talent is. Maar de Heere God heeft ons allemaal een talent gegeven. Soms is het iets groots wat iedereen kan zien. Maar soms ook iets kleins. Elk talent is waardevol in Gods ogen.

citaat: Mijn advies is: ga op zoek naar je talent dat je van God hebt gekregen, doe er iets mee en geniet! Als iedereen dat doet, ziet de wereld er vast een beetje mooier uit. 

EB