Boekdetails

Kinderen & geloven

Jeugdbijbel

  • Auteur: Corien Oranje, Mireille Geus, Lieke van Duin
  • Illustrator(s): Irene Goede
  • Jaar van uitgave: 2014
  • Prijs: 32.50
  • Pagina's: 494
  • Uitvoering: Gebonden
  • Uitgeverij: Nederlands Bijbelgenootschap
  • ISBN: 9789089120373

De Jeugdbijbel is een kloeke, stevig gebonden bijbel voor kinderen vanaf 9 jaar. De uitgever wil met deze kinderbijbel een brede doelgroep bereiken: kinderen die al bekend zijn met de bijbel, maar ook kinderen voor wie de verhalen uit de bijbel nieuw zijn en die met deze bijbel voor het eerste kennismaken met de oude verhalen. Drie bekende auteurs Lieke van Duin, Mireille Geus en Corien Oranje hebben voor deze bijbel gebruik gemaakt van informatie aangedragen door Bijbelwetenschappers. Voor het schrijven van deze verhalen hebben ze zich ingeleefd in de wereld uit de tijd van de Bijbel en lees je het verhaal vanuit een hoofdpersoon uit die tijd. Zo lijkt het net of je er zelf bij bent.

Inhoud
43 verhalen uit het Oude Testament en 31 verhalen uit het Nieuwe Testament, afgewisseld met ‘op kinderen gerichte’ themapagina’s – geschreven door theologe Roelien Smit – met achtergrondinformatie en verwijzingen naar verhalen (pagina’s) die bij dit thema horen. De inhoudsopgave geeft de titels van de verhalen weer én het Bijbelgedeelte dat de bron is van het verhaal.

Illustraties
De illustraties van Irene Goede zijn warm, sfeervol (niet zoetig), met aandacht voor details. Met échte stoere mensen, mooie landschappen. Soms kun je emoties eruit aflezen: bij het offer van Abraham zie je Abraham bezig bij het offer en Izak die zich als onbevangen jongen afvraagt wat hier nu de bedoeling van is. Het is knap als je dat door je tekeningen kunt laten zien. Ontroerend en subtiel is de tekening van de kruisiging waarbij het zwart als uitwaaierend roet over de bladzijden gaat. Mooi gedaan. Ook bij het verhaal van de hemelvaart is de sfeer treffend weergegeven. Het is een terechte keus geweest Irene Goede als illustrator voor deze bijbel te vragen.

Doelgroep

Gelovige én niet-gelovige kinderen van negen jaar en ouder die zélf de verhalen uit de bijbel willen lezen. Die zelf willen weten wat de verhalen uit de Bijbelse tijd zijn: spannende, ontroerende, bijzondere, verrassende, schokkende verhalen. Dit wordt misschien de bijbel die het minst voorgelezen gaat worden en het meest door de kinderen zélf gelezen gaat worden. Al zal het door het gewicht waarschijnlijk geen ‘in-bed-lees-bijbel’ worden.

Vormgeving
Een prachtige verzorgde, stevig gebonden, kloek boek. Een boek met een mooie lay-out, rustig onopvallend, goed leesbaar lettertype, mooi opgemaakt in afwisseling met volop illustraties van Irene Goede die je vooral als ‘natuurlijk, rustig, sfeervol, inlevend’ zou kunnen noemen.

Taalgebruik:

Deze kinderbijbel valt op door de bijzondere keuze van perspectieven. Zo wordt het bekende verhaal van David en Goliath verteld vanuit een slaaf van de Isai, de vader van David. Deze slaaf mocht met David mee naar het leger en zag uit de eerste hand gezien wat er gebeurde. Mooi is dat de auteur (in dit geval Lieke van Duin) woorden van David uit de Bijbel letterlijk terug laat komen. Dat is heel herkenbaar voor de geoefende Bijbellezer en zal misschien later voor het kind dat dit verhaal leest in de ‘echte’ Bijbel herkend worden. Ook mooi is hoe Van Duin door weer een andere oudere slaaf laat horen dat hij zich bezorgd maakt: Koning Saul zou wel eens jaloers kunnen worden op David. Het verhaal over Bileam wordt door Mozes in de woestijn aan de kinderen verteld, om uit te leggen waarom Koning Balak van de Moabieten zo bang voor het volk Israël is. Het verhaal van Simson wordt vanuit de ‘berekenende’ Delila verteld. Inlevend is het verhaal van de torenbouw van Babel waar een blinde ziener in een lied aankondigt dat wie het hoogste bouwt, het diepste valt… Niet veel later kwam de dag van de grote verwarring, waarbij hoofdpersoon Azi zelfs zijn beste vriend Zakir niet meer verstaat (vertaling aan het eind van het verhaal) Na deze ongeluksdag valt de groep mensen in Babel uit elkaar en vertrekt. Het verhaal van Samuel is ontroerend: het kleine jongetje dat ziet dat Chofni en Pinehas niet eerlijk zijn, niet doen wat God wil, zijn moeder Hanna die hem verteld waarom hij bij Eli in de tempel woont, de droom van Samuel en zijn innerlijke aanvaarding te doen wat God wil. Mooi! Het laatste verhaal over Openbaringen, wordt verteld door een brief van Johannes op Patmos aan de christenen in Asia. Over het visioen dat als een teken van hoop zal zijn voor iedereen: de mensen in Asia en alle andere mensen die ervan horen. Er zijn veel meer voorbeelden te geven, wat laat zien dat deze bijbel beslist een aanwinst is op de Kinderbijbelplank.

De keuze van deze perspectieven maakt dit tot een heel bijzondere en verrassende kinderbijbel. De verhalen zijn erg goed verteld, vlot, fris taalgebruik. De auteurs hebben er veel werk van gemaakt om elementen uit de Bijbelse tijd terug te laten komen, zoals bijvoorbeeld ‘de lemen stalmuur’, ‘een slok nemen uit je waterzak’, enzovoorts. De Bijbelse elementen in het verhaal worden overigens gemakkelijk afgewisseld met eigentijdse termen als ‘Ik kap ermee’, of ‘Ik zou het in m’n broek doen van angst’ of ‘Wah, Wat een kanjer!’

Godsbeeld
De auteurs hebben hun best gedaan om de Bijbel te laten spreken en zo God aan het woord te laten. Ze citeren vaak letterlijk uit de Bijbel, dat is mooi gedaan. De lezer zal meekrijgen dat God de God is die doet wat Hij belooft. ‘God beschermt ons. Hij is bij ons. Zoals hij beloofd heeft. Hij is erbij, elke stap van de weg’. Mooi is de omschrijving van Jezus die, voor Hij gedoopt wordt, zich heel dicht bij de Vader voelt ‘…Dat ik zo dicht bij mijn Vader was dat ik hem aan kon raken. er was geen boven en onder, geen afstand, alleen nabijheid’.

Misschien kunnen er vragen zijn bij de reactie van Eva op de slang ‘Eva vond het heel logisch klinken dat God niet wilde dat zij en Adam evenveel zouden weten als hij. Als zíj God was, zou ze dat ook niet willen’. 

Oordeel

Een unieke kinderbijbel, geschreven door drie auteurs die zich enorm hebben ingeleefd en ingelezen in de Bijbelse verhalen. Het resultaat is een dikke kinderbijbel met veel bekende en soms minder bekende verhalen uit de bijbel, waarbij je je telkens goed kunt voorstellen hoe het geweest moet zijn. Spannend, verrassend, inlevend. Het is bijzonder dat ook een auteur als Mireille Geus, die zich geen christen noemt, wel de gave heeft om het geheim van het geloof door te geven. Een geslaagde jeugdbijbel voor alle Nederlandse kinderen vanaf 9 jaar.

Prinses Beatrix heeft eind juni 2014 op de jubileumbijeenkomst ter gelegenheid van 200 jaar Nederlands Bijbelgenootschap negen exemplaren van deze Jeugdbijbel gekregen, één voor haarzelf, de overige acht voor haar kleinkinderen. Mooi!

Extra: Speciaal voor Kerst & Kinderwerkers is er een jeugdbijbel_advent-en-kerst-bijlage bij de jeugdbijbel gemaakt waarmee je met Kerst met de kinderclub aan de slag kunt: met liedjes, sketches, een powerpoint en diverse werkvormen. Uitgeverij Jongbloed heeft er extra materiaal bij beschikbaar gesteld. Doe er je voordeel mee!

AP

 

 

Koop dit boek bij je plaatselijke (christelijke) boekhandel

of

BESTEL ONLINE