Boekdetails

0 - 6 jaar

LEEFTIJDSGROEP

Je hoeft niet te kiezen; prentenpraatboek over wonen in een pleeggezin

prentenpraatboek over wonen in een pleeggezin

  • Auteur: Nieske Selles-ten Brinke
  • Illustrator(s): Marieke ten Berge
  • Jaar van uitgave: 2015
  • Prijs: 9.95
  • Pagina\'s: 32
  • Uitvoering: Gebonden
  • Uitgeverij: Ark Media
  • ISBN: 9789033832659

Hoor je er nu wel of niet bij? Als je pleegkind bent. Daarover gaat dit prentenpraatboek. Auteur Nieske Selles is (pleeg-)moeder en weet als geen ander wat de pijnpunten zijn van een pleegkind. Hoor je er nu wel of niet bij? En waar zie je dat aan? ‘Je hoeft niet te kiezen’ is een heel mooi verzorgd prentenpraatboek (deze omschrijving past naadloos) over Lieke die in een pleeggezin woont. Een must voor alle pleegouders en voor wie er mee te maken heeft.

Lieke woont in een pleeggezin. Ze vertelt waarom ze niet meer bij haar ouders kon wonen en waarom ze nu in een pleeggezin woont.
Het mooie van dit boek is dat het uitnodigt tot voorlezen, bekijken, erover praten door de summiere, to-the-point-tekst en de illustraties die er naadloos bij passen, die weergeven wat het gevoel is van het meisje in het pleeggezin. Je ziet Lieke, met een knuffel en een tas, je ziet foto’s van haar pleegouders bij een huis met een tuin en op de bladzijde van Lieke een ander huis en foto’s van de papa en mama van Lieke. De situatie van Lieke wordt in een dubbele bladzijde helemaal uitgelegd.

Om eens over na te denken: wat neem je mee als je gaat logeren? Op de bladzijde is genoeg te zien…

Lieke vraagt zich af waarom zij niet op de familiefoto van haar pleeggezin staat en Mozes, haar pleegbroertje wel. Omdat ze er toen nog niet woonde! Thom weet een oplossing! De bijbehorende illustraties geven de gezinssituatie weer.

De buurman wil wel een foto maken van het gezin waar Lieke nu bijhoort. En ze concludeert met haar pleegpapa dat alleen zij en Mozes er anders uitzien. Waarom? Mozes en Lieke hebben een andere ‘buikmama’ en ‘buikpapa’. Lieke snapt het wel, maar het voelt toch raar.

Op de bladzijde erna zie je heel veel familiefoto’s van Lieke en haar ouders, van Mozes en zijn ouders, van de familie van Thom en de pleegouders. Van Lieke, Thom en Mozes. Je ziet dat families er heel verschillend uit kunnen zien. Hoe ziet jouw familie eruit?

En als Lieke schoolfoto’s meeneemt uit school, vraagt ze zich weer af aan welke familie ze die moet geven. Aan wie geef jij een pasfoto van jezelf?  Pleegmama Menke helpt Lieke.

Het is spannend als je ‘buik-mama’ op bezoek komt bij je pleegouders. Lieke wil haar mama graag weer zien, maar haar mama ‘hoort’ hier niet. Natuurlijk geeft Lieke haar graag haar schoolfoto. En ze maken nog een foto, van Lieke met haar twee ‘mama’s.

Een onmisbaar boek voor iedereen die met pleegkinderen te maken heeft. Het geeft het dilemma weer van een pleegkind. Bij wie hoor ik? Moet ik kiezen? Of hoeft dat niet. Het laat zien dat een pleegkind als Lieke beide ouders nodig heeft. Een ouder die haar op de wereld heeft gezet en waar ze sowieso bijhoort en een familie die haar helpt om te groeien, om volwassen te worden.

Een aantrekkelijk, erg mooi verzorgd boek, door het verhaal, de uitnodiging tot praten, bekijken, er over nadenken, door de vriendelijke illustraties, die geborgenheid uitstralen. Voor kinderen van ongeveer 4-10 jaar.

Aan het eind van het verhaal zijn nog vier aandachtspunten opgenomen om over door praten, een aantal internetadressen voor verdere informatie en drie andere titels over kinderen in een pleeggezin. Dit boek werd mede mogelijk door Kinderpostzegels.

AP

Nieske Selles verzorgt ook thema-avonden over pleegzorg, zie de flyer hiernaast.

 

 

 

 

 

Koop dit boek in je plaatselijke boekhandel

of

BESTEL ONLINE