Boekdetails

6 - 12 jaar

LEEFTIJDSGROEP

Jakob Kusdrager

  • Auteur: Reinier Sonneveld
  • Illustrator(s): Tirza Beekhuis
  • Jaar van uitgave: 2011
  • Prijs: 5.00
  • Pagina's: 25
  • Uitvoering: Gebonden
  • Uitgeverij: Brandaan
  • ISBN: 9789460050114

De illustraties van Tirza Beekhuis doen denken aan die van Mitsumasa Anno en aan de priegeltekeningen van Annemie Heymans. Er zijn zoveel details op te zien, dat het zomaar kan zijn dat de ‘voorlezer’ van Jakob Kusdrager moet wachten omdat de ‘voorgelezen kids’ nog lang niet uitgekeken zijn, er is teveel op te zien! Tirza Beekhuis vertelt er een heel verhaal bij met haar illustraties (bijvoorbeeld op de markt of op de dubbele bladzijde ‘de tuin van oma vol kabouters’.

Sonneveld vertelt met Jakob Kusdrager het verhaal van Jakob die een huis vol ‘liefde’ heeft klaarliggen, in een potje. ‘Elke dag weer stopt Jakob een nieuw kusje in een pot. ‘Elke kus hoort bij iemand’, fluistert hij. Er wachten nu al bijna duizend potten’.

Zo begint Jakob… Als hij dan eindelijk echt aan het werk gaat als Jakob Kusdrager heeft hij het direct druk.Iedereen wil wel een kus over laten brengen. En dat zijn nu eens niet direct lieve zachte meisjes,maar juist een stoere gewichtheffer, die zijn vrouw mist, of een verkoopster op de markt, of een zwerver op straat. Jakob zelf kan pas slapen nadat hij het duizendste kusje in de duizendste pot heeft gedaan. Kinderen zullen ‘het duizendste kusje’ erg leuk vinden. Voor hen is duizend als een, twee, veel, duizend!

En dan ontmoet Jakob een meisje in het park. Ze wil graag een kusje geven, maar weet niet aan wie… Jakob gaat graag voor haar aan het werk, want elke kus hoort tenslotte bij iemand. Tot hij  – tot zijn ontdekking – iets verrassends ervaart…. En dan komen al die duizend potten met kusjes tot de enige juiste bestemming.

Het boek is prachtig full-colour vormgegeven met illustraties die doorlopen over de dubbele bladzijde. De tekst staat er speels tussenin. Een prachtige samenwerking van tekst en illustratie. Jammer dat de Jury De Verwondering niet meer bestaat. Anders was dit boek vast een kanshebber.

Een boek voor alle kinderen met lieve vaders & moeders, voor ouders met lieve kinderen, voor …. –  vul maar in – die graag ‘s een kusje willen weggeven of ontvangen. Iedereen toch wel?  Een boek voor iedereen dus. Vooral als het bijna Valentijnsdag is.

AP

 

Koop dit boek bij de plaatselijke boekhandel

of

BESTEL ONLINE