Boekdetails

Kinderen & geloven

In het kort

verder denken en praten over de Bijbelse vertellingen voor jonge kinderen

  • Auteur: H. van Dam
  • Illustrator(s): Jaap Kramer
  • Jaar van uitgave: 2016
  • Prijs: 14.90
  • Pagina's: 384
  • Uitvoering: Paperback
  • Uitgeverij: Den Hertog
  • ISBN: 9789033127847

In het kort’ is een bijbels dagboekje – een stevige handzame paperback – bij de kinderbijbel ‘Bijbelse vertellingen voor jonge kinderen’. 

Inhoud:

Auteur van Dam heeft met dit boekje ‘In het kort‘ van de verhalen uit zijn drie eerder verschenen kinderbijbels per vertelling een samenvatting gemaakt. Het boekje kan gebruikt worden als verwerking van een recent voorgelezen vertelling, zodat de kinderen er verder over kunnen nadenken en praten.

Het boekje bevat geen inhoudsopgave, maar op elke bladzijde staat wel een verwijzing naar het verhaal uit zijn ‘Bijbelse vertellingen’.  Bij elk stukje staat een vraag. Er wordt gevraagd naar een feit, dus geen toepassingsvragen, opdrachtjes of iets dergelijks. Omdat de auteur is uitgegaan van zijn driedelige serie ‘Bijbelse vertellingen voor jonge kinderen’, lees je eerst verhalen uit het Oude Testament (OT) vervolgens uit het Nieuwe Testament (NT), en dan weer uit het OT , en NT. Dit herhaalt zich drie keer. Hierdoor wordt bijvoorbeeld het verhaal van Abraham drie keer verteld, met wel elke keer een ander gedeelte of een andere invalshoek. Maar wel verspreid over het hele boekje. Ik vind het jammer dat er bij de stukjes geen verwijzingen staan naar het Bijbelgedeelte. Zeker omdat de auteur aangeeft dat het boekje als dagboekje kan worden gebruikt.

Illustraties:

De Bijbel heeft op elke pagina een kleurrijke Illustratie. De Heere Jezus  en de engelen worden niet afgebeeld.

Vormgeving:

Het boekje heeft een handig klein formaat met een bladwijzer. Het ziet er aantrekkelijk uit.

Doelgroep en gebruik:

De Bijbel is geschikt voor kinderen vanaf 5 jaar zoals de auteur aangeeft. Het is wel  handig om het naast de ‘Bijbelse vertellingen voor jonge kinderen’ te gebruiken. Het kan ook goed ’s avonds – bij naar bed gaan van de kinderen – als dagboekje gebruikt worden, als bijvoorbeeld overdag het verhaal uit de kinderbijbel van H. van Dam is voorgelezen.

Taalgebruik:

De stukjes zijn heel kort en kernachtig geschreven. Het taalgebruik is mijn inziens geschikt voor deze leeftijd. Soms is het taalgebruik wat oubollig. Bijvoorbeeld bij het stukje over de schipbreuk van Paulus: ’Nee, er is geen hoop op behoud’.

Godsbeeld:

God is de Heilige Schepper van de hemel en aarde. De mensen zijn nietig en zondig.  Als je bekeerd bent, mag je bij God in de Hemel wonen.

Oordeel :

Dit boekje is bijbelgetrouw en is zowel geschikt om te gebruiken als verwerking, of als een dagboekje, vooral in combinatie met de ‘Bijbelse vertellingen voor jonge kinderen’. Het is erg kernachtig geschreven. Voor kinderen van vijf jaar lijkt me dat al snel saai worden. Ik denk dat het meer geschikt is voor kinderen in de leeftijd zeven en acht jaar.

Ik mis de aansporingen om in de Heere Jezus te gaan geloven, te leven zoals God het van ons vraagt, om samen met Hem door het leven te gaan. Het persoonlijk geloof van de kinderen komt niet aan bod, het zijn meer beschrijvingen over figuren en gebeurtenissen uit de Bijbel en over anderen, de bekeerden en de onbekeerden. Bijvoorbeeld in het stukje Tarwe en onkruid: ‘Zo zaait Hij het goede zaad. Er worden mensen bekeerd’ en ‘Hij zaait het onkruid. Veel mensen luisteren naar hem. Zij blijven onbekeerd.’ Hier stopt het gedeelte.

Fragment:

Jozef en zijn broers:

( Deel 1 OT vertelling 28)

‘De broers lopen vlug door. Maar een knecht van Jozef haalt ze in. ‘Jullie zijn dieven’, zegt hij, ‘jullie hebben de zilveren beker van de onderkoning gestolen’. Hij laat ze alle zakken opendoen. En ja hoor, in de zak van Benjamin vindt hij de beker. Dat had Jozef stiekem gedaan… Jozef begint opeens hard te huilen. Hij zegt: ’Ik ben Jozef; leeft mijn vader nog?’ Wat schrikken de broer ! Nu zal Jozef hen vast erg straffen. Want zij hebben hem willen doden. Maar nee, Jozef zegt dat de Heere alles zo goed gemaakt heeft. Ze mogen allemaal in Egypte komen wonen.’

( Deel 2 OT vertelling 5)

‘De bange broers komen zelf ook naar Jozef toe. Ze buigen diep voor hem. Maar Jozef zegt: ’Wees maar niet bang, hoor. Jullie wilden mij wel kwaad doen. Maar de Heere heeft daarmee goed gedaan. Want waarom ben ik onderkoning geworden? Om te zorgen dat niemand van de honger zou sterven. Wat is de Heere toch wijs en goed.’ Zo troost Jozef zijn broers.’

( Deel 3 OT vertelling 11)

Jozef werd onderkoning van Egypte. De hele familie van Jakob mocht in Egypte wonen. Jozef zorgt voor allemaal. Vader Jakob is oud en ziek. Jozef gaat naar hem toe met zijn twee zonen Manasse en Efraïm. Jakob zegt: ’De Heere heeft beloofd dat iedere zoon een grote familie, een grote stam zal worden. . Maar nu mogen Manasse en  Efraïm ook een grote stam worden. Net alsof het mijn eigen zonen zijn.’

LG

 

Koop dit boek bij je plaatselijke (christelijke) boekhandel

of

BESTEL ONLINE