Boekdetails

6 - 12 jaar

LEEFTIJDSGROEP

In de val

  • Auteur: Dani van Doorn
  • Illustrator(s): Dani van Doorn
  • Jaar van uitgave: 2016
  • Pagina's: 61
  • Uitvoering: Paperback
  • Uitgeverij: Joy Books
  • ISBN: 9789492015020

Dani van Doorn schreef ‘In de val’ , een verhaal over Sasja, een jongen uit Oekraïne die door huiselijk geweld is weggelopen. Hij is straatkind geworden en probeert te overleven door met andere straatkinderen dichtbij verwarmingsbuizen te slapen. Ze krijgen eten van vrijwilligers, doen klusjes of stelen.

Sasja is bang voor Boris, een bendeleider in een dure auto, die wil dat Sasja pakketjes met drugs voor hem bezorgd. Hier kan Sasja veel geld voor krijgen en eten, maar… Sasja wil niet voor altijd als straatkind leven, maar een toekomst opbouwen.

Boris bedreigt hem en geeft hem een pakketje. Je bezorgt een pakketje voor me. Laten we ze zeggen: voor 12 uur op de Obelonlaan 220. Kan je dat onthouden? Boris keek hem doordringend aan. Nee, dacht Sasja meteen, geen drugspakkettjes! Ik wil geen knechtje van Boris worden. (…) Maar plotseling duwde hij iets in Sasja’s handen en gaf daarna een stoot gas.

Zal Sasja het bezorgen en zo in de val van Boris komen?

Het verhaal wordt afgesloten met een brief van Sasja aan zijn vriend Igor.

Misschien denk je dat dit verhaal fantasie is. Het verhaal van Sasja is inderdaad door Dani van Doorn bedacht, maar straatkinderen als Sasja zijn er heel veel. Helaas wonen er – ook tijdens steenkoude winters – veel straatkinderen in Rusland en Oekraïne. Ze hebben het koud, ze hebben honger, er is geen dokter voor ze en ze hebben geen toekomst. Je kunt het bijvoorbeeld zien in dit filmpje over Sasja, over straatkinderen.

Misschien wil je deze kinderen wel helpen. Dat kan via het lindafonds, via missionpossible of via oeku.nl.

Deze paperback over straatkinderen in Oost-Europa is heel geschikt voor kinderen van 10-12+ die lezen lastig vinden. Dani van Doorn schreef en illustreerde het verhaal. Het jongetje van de omslagillustratie ziet er helaas wat kinderachtig uit, waardoor je misschien denkt dat het boek voor jongere kinderen bedoeld is.

AP

 

Bestel dit boek via uitgeverij Joy Books.