Boekdetails

12+ jaar

LEEFTIJDSGROEP

Ik zal je vinden

  • Auteur: Monica Hesse
  • Jaar van uitgave: 2015
  • Pagina\'s: 334
  • Uitvoering: Paperback
  • Uitgeverij: Karakter
  • ISBN: 9789045209722

Ik zal je vinden: bij alle boeken die ik ooit over de Tweede Wereldoorlog heb gelezen, was er nooit een bij waarbij ik het gevoel had het zelf mee te maken, zelf mee te moeten beslissen, er zelf bij te zijn. Ongelooflijk hoe dit boek onder je huid kruipt, je kunt het niet laten liggen, je moet doorlezen. Hoe een meisje zonder dat ze het wilt, diep in het verzet betrokken raakt.

Ik zal je vinden is een verhaal met meerdere verhaallijnen. Eigenlijk is het in eerste instantie een verhaal over schuld en rouw. Hanneke voelt zich schuldig over de vroegtijdige dood van haar vriend Bas. Ze denkt dat het haar schuld is. Gaandeweg het verhaal wordt duidelijk waarom ze dat denkt. Naast het schuldgevoel is ze nog steeds hevig in de rouw over de dood van haar vriend, maar ze laat dit niet aan anderen merken.

Daarnaast trekt ze zich steeds meer terug in zichzelf vanwege het einde van de vriendschap met haar beste vriendin. Elsbeth, die getrouwd is met een Duitse soldaat. Verraad in de ogen van Hanneke, die hierdoor de vriendschap opgezegd heeft en ook niet op de trouwerij van haar vriendin geweest is.

Na haar middelbare schooltijd heeft Hanneke een baantje gevonden bij een begrafenisondernemer, voor wie ze ook heel andere klusjes doet, als het omruilen van goederen op de zwarte markt. Een taak waar ze gaandeweg steeds beter in geworden is en waardoor ze in de klus belandt, waarover het boek verder gaat.

Voor een van haar klanten krijgt ze de vraag/opdracht om op zoek te gaan naar een weggelopen Joods meisje. Hanneke probeert steeds meer informatie over het meisje te verzamelen en raakt hierdoor betrokken bij een verzetsgroep, die steeds verdergaande plannen bedenkt.

Hanneke’s ouders weten niet anders dan haar werk bij de begrafenisondernemer, zij snappen niet waarom ze soms zo laat of zelfs niet thuis komt. Hanneke maakt haar ouders duidelijk dat de ‘oude’ Hanneke er niet meer is en dat ze maar moeten wennen aan deze nieuwe Hanneke, wat voor verwijdering met haar ouders zorgt.

Het waargebeurde verhaal van Joodse kinderen die tegenover de Hollandse Schouwburg opgevangen worden, is in dit boek verwerkt. Een realistisch fictief verhaal over het leven in 1943 in Amsterdam, door de ogen van Amsterdamse studentenjongeren, geïnspireerd door de waargebeurde verhalen van verzetsfotografen, het Parool, Piet Meerburg, A’damse studentengroep, Henriette Pimentel, leiding van de crèche, Walter Suskind, die papieren voor de kinderen vervalste. Door de manier van vertellen, heb je het gevoel dat je zelf meebeslist en meedenkt over alles wat er gebeurt. Krijg je een idee van besluiten die iemand in oorlogstijd moet nemen, moed en lafheid, en hoe we allemaal op een of andere manier goed of fout kunnen zijn. Een indringend, spannend verhaal dat dicht op de huid gaat zitten.

Heel goede aanvulling bij alle YA, romans over de Tweede Wereldoorlog in Amsterdam.

AP

Dit boek is helaas niet meer leverbaar. Misschien lezen via de bibliotheek of koop het tweedehands.