Boekdetails

6 - 12 jaar

LEEFTIJDSGROEP

Ik moet je iets heel jammers vertellen

  • Auteur: Arno Bohlmeijer
  • Jaar van uitgave: 2015
  • Prijs: 14.99
  • Pagina\'s: 111
  • Uitvoering: Gebonden
  • Uitgeverij: Unieboek
  • ISBN: 9789000347681

‘Ik moet je iets heel jammers vertellen‘ is een boek dat je niet snel vergeet. Het is een heruitgave, de eerste druk is van 1992. Destijds las ik het boek en het maakte diepe indruk op me. Ik ben het verhaal nooit meer vergeten. Het is het waargebeurde verhaal van een tragisch ongeluk van het gezin van de auteur. Mooi dat dit verhaal opnieuw uitgegeven is. Een teer, troostrijk, positief verhaal ondanks het verdriet.

In de donkere dagen voor kerst (13 december) rijdt het gezin van Rozemarijn, Phebe en haar vader en moeder met de auto terug naar huis. Ze zijn op familiebezoek geweest. Onderweg rijden ze tegen een boom. Het hele gezin belandt in het ziekenhuis, de moeder is het ernstigst gewond.

Het verhaal wordt verteld vanuit de 9-jarige Rozemarijn, die op haar eigen kinderlijke manier steeds meer ontdekt wat er nu eigenlijk gebeurd is. Hoe kwam het? Had papa niet… Waarom ligt mama in een ander ziekenhuis? Ook haar 6-jarige zusje Phebe is ernstig gewond door een hersenkneuzing. Haar papa ligt aan de andere kant van het ziekenhuis. Het duurt wel even voor ze naar elkaar toe kunnen. Rozemarijn heeft veel last van haar arm. Zomaar ineens bestaat haar leven uit één ziekenhuiskamer.

Ze voelt feilloos de ernst van de situatie aan. Ze leest het af aan de gezichten van familieleden die op bezoek komen, van opa en oma, van buren. Rozemarijn laat haar woede zien, haar boosheid, haar zwijgen, verdriet. Heel echt.

‘Plotseling hoor ik papa’s stem: ‘Mama kan niet meer beter worden. Ze gaat dood. Ze gaat weer naar de hemel’.  Van heel ver weg val ik terug in dit bed, naast papa, die er afschuwelijk moe uitziet. Mama gaat dood. Hij zegt het. Mijn moeder? Niet op de televisie, niet in een boek. Onze eigen, echte mama komt nooit meer thuis. En wij dan? ‘Dat wil ik niet, mama gaat niet dood! Dat kun je nooit zeker weten. Waarom heb je dan een ongeluk gemaakt?’ ‘Dat heb ik niet gedaan. Een ongeluk gebéurt’.

Een boek om van te huilen. Het raakt je. Het komt heel dichtbij.  Een waargebeurd ontroerend verhaal. Goed dat het herdrukt is. Het omslag met de gele roos is mooi: de bloemen voor mama. En die titel, om nooit meer te vergeten ‘Ik moet je iets heel jammers vertellen’.

AP

 

Koop dit boek bij de boekhandel

of

BESTEL ONLINE