Boekdetails

0 - 6 jaar

LEEFTIJDSGROEP

Ik ben ik

  • Auteur: Mira Lobe
  • Illustrator(s): Susi Weigel
  • Jaar van uitgave: 2013
  • Prijs: 13.95
  • Pagina's: 40
  • Uitvoering: Gebonden
  • Uitgeverij: Vier Windstreken
  • ISBN: 9789051162912

Er rent een aandoenlijk …… door de wei. Wat is het? ‘In de weide rent een beestje, zo te zien met veel plezier, tussen bloemen, vlinders, kevers. Maar wat is het voor een dier? Hij heeft grote blauwe ogen en is roze-wit geruit met oranje fladderoren, blauw haar en een ronde snuit.

Tja, wat is het? Dat is de vraag in dit verhaal op rijm. Het ‘beestje’ komt allerlei dieren tegen die hem vragen ‘Wat ben jij nou voor een beest?’ ‘t Beestje laat zijn oren hangen: ‘Sorry, ik heb geen idee’. Droevig kijkt hij op naar Kikker, en die roept verbaasd: ‘O nee?’

Er volgt een route langs paarden en hun veulen, langs koeien, geiten, vissen, zelfs een nijlpaard en een papegaai en ook de honden blaffen hem toe dat ze nog nooit zo’n hond gezien hebben. En dan weet ‘het beestje’ het ineens. Waarom doet hij eigenlijk zo moeilijk. Gisteren had hij ook nog nergens last van:

Ik ben gewoon ik, niks anders. In een helder ogenblik weet het beestje wat zijn naam is. Ja, natuurlijk: Ik-ben-ik!

Nu moeten alle dieren meteen weten wie hij is. Nu weet hij het. En zij mogen het ook weten. ‘Tegen hen vertelt het dier dat hij voortaan Ik-Ben-Ik heet en dat doet ze veel plezier’.

Een vertederend en vrolijk prentenboek over een beestje die er zo anders uitziet dat niemand weet wat of wie hij is. Het hele verhaal is op goedlopend rijm, dat prima voorleest. Wanneer je dit een paar keer aan je peuter/kleuter hebt voorgelezen, worden de laatste woorden daarna aan jou voorgelezen. Kinderen zullen de zoektocht van het ‘beestje’ erg leuk vinden.

Bij een boek als dit vraag ik me altijd af wie er mee is begonnen: de auteur of de illustrator. Want, het past zó naadloos bij elkaar, het moet wel ‘samenspel’ zijn. De illustraties zijn ‘zacht’, vriendelijk, vrolijk getekend. Een plezier om naar te kijken.

Het leuke van dit boek is dat er aan de binnenkant van het kaft een werktekening bij zit met een beschrijving hoe je ‘Ik-ben-ik’ kunt maken. Alle knutsel-en-frutsel-mama’s en juffen zullen hier direct mee willen beginnen. Zodat je bij de volgende voorleesbeurt je eigen ‘Ik-ben-ik’ erbij kunt houden. Wie wil nu niet zo’n Ik-ben-ik’ knuffel.

Dit boek is een heruitgave van ‘Dat kleine Ich bin Ich’ boek dat in 1972 uitkwam in Oostenrijk en waarmee Mira Lobe een belangrijke kinderboekenprijs won.

AP

 

Koop dit boek bij de plaatselijke boekhandel of BESTEL ONLINE