Boekdetails

6 - 12 jaar

LEEFTIJDSGROEP

Ik ben er ook nog!

  • Auteur: Marijse Dingemanse
  • Illustrator(s): Trish Flannery
  • Jaar van uitgave: 2015
  • Prijs: 9.95
  • Pagina's: 132
  • Uitvoering: Gebonden
  • Uitgeverij: De Banier
  • ISBN: 9789462783478

Lukas vindt het heel erg als zijn stoere broer Ruben ziek wordt omdat hij leukemie heeft en naar het ziekenhuis moet. Maar, nu lijkt het wel of zijn ouders zijn vergeten dat Lukas er ook nog is. Gelukkig heeft Lukas een lieve tante Noortje. Lukas en Ruben broers, ze spelen vaak met elkaar. Ruben is de oudste, hij leert zijn broertje Lukas van alles, zoals bijvoorbeeld ‘een bommetje’ maken in het zwembad. Ruben heeft altijd veel energie. Daarom valt het op als hij vaker ‘moe’ is. Hoe kan dat? Dat past helemaal niet bij Ruben?

Als Ruben ziek wordt, gaat het snel. Lukas en zijn ouders schrikken erg als ze horen dat Ruben leukemie heeft. Moeder blijft bij hem in het ziekenhuis. Lukas gaat met zijn vader mee naar huis. Wat is alles ineens anders. Geen gezelligheid meer met zijn broer, geen mama die meegaat bij het naar bed brengen en een papa die door het slechte nieuws helemaal van slag is. Lukas voelt zich eenzaam en alleen.

Hij doet zijn best niet te laten merken dat hij het moeilijk vindt. Want hij vindt het ziekzijn ook heel erg voor zijn broer. En gelukkig is daar tante Noortje. Zij snapt Lukas wel. Gelukkig dat Lukas een lieve tante heeft die vrolijke dingen met hem doet en afleiding geeft.

Een boek waarin aandacht wordt gevraagd voor de ‘andere kinderen’ in een gezin als er iets ergs gebeurd. Wat bijzonder dat de vriendjes van Ruben hun haar wegscheren uit solidariteit met hun vriendje. Ook Lukas doet dat. Heel dapper voor een 6/7-jarige. De auteur vertelt dit tussen neus en lippen door, ze had misschien wel meer aandacht van de omgeving kunnen geven aan het ‘kale’ hoofd van Lukas. Omdat hij ‘wel gewoon rondloopt’ zou het bij hem meer moeten opvallen (opa/oma/tante Noortje/kerk reageren hier niet op)

Als het Lukas toch teveel is, snappen zijn ouders het gelukkig wel: Lukas wil ook gewoon aandacht, hij is er ook nog en verlangt naar een knuffel en warmte. Als je dit boek gelezen hebt, wens je alle kinderen die een ernstig zieke broer/zus hebben, wel een ‘tante Noortje’ toe.

Voor jongens en meisjes van 8/9 jaar en ouder,  AVI E4, en ook wel een beetje voor vaders & moeders.

AP

 

Koop dit boek bij de plaatselijke (christelijke) boekhandel

of

BESTEL ONLINE