Boekdetails

0 - 6 jaar

LEEFTIJDSGROEP

Ik ben de sterkste

  • Auteur: Marianne Witvliet Henriette Mol
  • Illustrator(s): Marianne Witvliet
  • Jaar van uitgave: 2015
  • Prijs: 9.90
  • Pagina\'s: 32
  • Uitvoering: Gebonden
  • Uitgeverij: Mozaiek junior
  • ISBN: 9789023994619

Wat doe je als je met een geheim te maken krijgt…

Ik ben de sterkste’ is een bijzonder, fijngevoelig prentenboek. Marianne Witvliet schreef de ingehouden tekst waarin een boodschap helder doorklinkt ‘Als je met een geheim te maken krijgt: deel het met een vertrouwd persoon’. Wat gebeurt er als je iets meemaakt wat niet goed voelt, hoe ga je daar mee om’? Blijf je rondlopen met je geheim of kun je het vertellen, het zeggen.

‘Ik ben de sterkste’ is het verhaal van Josje, een vrolijk stoer meisje dat van voetballen en boompje klimmen houdt, een meisje met vrienden en vriendinnen. Ze woont bij haar moeder, haar vader leeft niet meer.

Op een dag komt er een meneer naar haar toe. Hij zegt dat hij vroeger een vriend van haar vader is geweest. En hij belooft haar een voetbal als ze met hem meegaat. Josje loopt mee, maar rukt zich toch los en rent weg.

Nu heeft ze een geheim. Ze krijgt buikpijn en is stil in de klas. Gelukkig ziet haar moeder dat er iets is. Dan kan het geheim eruit. Mama is trots op haar omdat ze het goed gedaan heeft: ‘als iets erg mooi lijkt, maar niet goed voelt en je gaat er voor weg…ben je sterker dan jezelf. Dan ben je de sterkste van de wereld’.

Nu kan Josje haar verhaal ook delen met haar beste vriend Oos.
Hij is aanvaller.
Josje is verdediger.

Erg mooi, bijzonder, fijngevoelig, sfeervol prentenboek.

Omdat Marianne Witvliet de tekst schreef en het boek illustreerde is het een eenheid: tekst & illustraties passen naadloos. Witvliet schreef dit boek samen met kinderarts Henriette Moll, om met dit boek ‘kinderen weerbaar te maken voor emotionele druk en onveilige situaties te leren herkennen’.

Belangrijk prentenboek over belangrijk onderwerp. Mooi dat kinderen door een verhaal als dit weerbaarder kunnen worden en er op deze manier ‘moeilijke onderwerpen’ als dit bespreekbaar worden. Dit boek kan – naast alle preventieprogramma’s die het onderwijs biedt – het thema op een andere manier onder de aandacht brengen.

Een boek voor alle basisscholen, wachtkamers en ruimtes waar kinderen en hun ouders komen. Helaas niet meer verkrijgbaar.

AP