Boekdetails

6 - 12 jaar

LEEFTIJDSGROEP

Hotel Toekan

een bijzonder kerstverhaal

  • Auteur: Bram Kasse
  • Illustrator(s): Hanne Snel
  • Jaar van uitgave: 2017
  • Prijs: 7.50
  • Pagina's: 48
  • Uitvoering: Hardkarton
  • Uitgeverij: Ark Media - Kwintessens
  • ISBN: 9789033884313

Hotel Toekan is een nieuw kerstverhaal van Bram Kasse, waarbij ook een kerstmusical is gemaakt. Dit verhaal leest heel prettig voor, maar kan ook door kinderen vanaf groep 5 gelezen worden. Hoofdpersoon in het verhaal is Hannes, timmerman uit Bethlehem. 

Er zijn al zoveel kerstverhalen geschreven dat het moeilijk zou moeten zijn om er nog weer een te bedenken, maar dat is Bram Kasse gelukt.

Kasse voert Hannes op als hoofdpersoon, tegenover Herbert. Een loser tegenover een ‘geslaagd’ zakenman. Hannes is timmerman en heel goed in het maken van voerbakken. Maar als hij ontdekt dat er door de volkstelling van de Romeinen wel heel veel bezoekers in Bethlehem komen, bedenkt hij dat hij een hotel moet starten. Net als zijn overbuurman Herbert. Helaas is Hannes niet zo handig, slim en bijdehand als Herbert, hij is meer een loser. Helaas.

Terwijl Herbert alle gasten in Bethlehem in zijn hotel ontvangt, blijft het leeg bij Hannes. Hij probeert na te doen wat succes lijkt te hebben bij Herbert: lichtjes, cadeautjes, muziek, eten, maar niks helpt.

Tot er tenslotte heel laat in de avond een jong stel op een ezel binnenkomt. Ze kunnen niet betalen en mogen in de schuur slapen. En dan volgt de verrassing voor Hannes. Zijn schuur met daarin zijn mooie voerbak blijkt de wieg voor de koning die komen zou, te herbergen. Als Hannes dit ontdekt, haalt hij de inwoners van Bethlehem erbij om feest te vieren, voor de koning. En hij moet ook even slikken, want hij had geen plaats voor de Koning in zijn huis…

Een vlot lopend, met vaart verteld, verhaal vol humor. Natuurlijk is het niet het ‘letterlijke verhaal’ uit de Bijbel. Het is misschien wel meer een parodie op onze tijd. Hebben wij alleen tijd voor uiterlijke dingen in ons huis&leven als ‘licht, cadeautjes, muziek en eten, geld verdienen, succesvol zijn, perfect zijn’ of hebben we ook ruimte voor de Echte Koning’ in ons leven? Een kerstverhaal met een dubbele bodem.

En natuurlijk heeft Kasse er de broodnodige humor in verstopt. Hannes noemt zijn hotel ‘Hotel Toekan’ – de plaats waar je naar toe kan‘ – dat rijmt ‘-) Tot zijn overbuurman Herbert hem er fijntjes op wijst dat dit niet klopt: ‘de plaats waar je naar toe kunt’. Maar, wat rijmt er nu op ‘kunt’: ‘rund, stunt’?

Hotel Toekan is een leuk bedacht, mooi, alternatief bijzonder kerstverhaal dat heel geschikt is om voor te lezen en waar kinderen van zullen genieten en om moeten lachen. Het is ook een verhaal waar je goed over kunt doorpraten met kinderen. Heel mooi is het dat Kwintessens hier een kerstmusical bij heeft gemaakt (15-20 minuten/8 kinderen/vier liedjes). Waardoor dit een prachtig kerstproject kan worden voor een school of kerk.

Het boek heeft een warmgeel omslag met Hannes in blauw, met vrolijke speelse letters. De tekst is afgedrukt op mooi wit papier, een rustige bladspiegel, een duidelijke schreefloze letter, gebruik van tekstblokken en grappige, levendige illustraties in zwart/wit/grijs die op bijna alle bladzijden te zien zijn.

Om voor te lezen op de basisschool. Kinderen vanaf groep 5 kunnen dit verhaal zelf lezen.

AP

 

 

 

Koop dit boek bij de plaatselijke boekhandel

of BESTEL ONLINE