Boekdetails

12+ jaar

LEEFTIJDSGROEP

Hot shot

  • Auteur: Jennifer Brown
  • Jaar van uitgave: 2014
  • Prijs: 19.99
  • Pagina\'s: 256
  • Uitvoering: Paperback
  • Uitgeverij: KokBoekencentrum
  • ISBN: 9789026612718

Hot shot, een boek over een actueel onderwerp: sexting, het doorsturen van een naaktfoto en de heftige gevolgen daarvan voor Ashleigh -het meisje waarmee het allemaal begon – en haar vriend Kaleb.Jennifer Brown is een kei in het ontleden van de gevoelens van tieners, jongeren bij heftige situaties. Ze schrijft het zo dat het lijkt of je er vlak naast staat, erbij bent. Ze schrijft eigenlijk altijd over heftige onderwerpen uit het leven van jongeren (zie ook: Hate List, Bitter Love en Wild Storm).

Zo begon het bij Ashleigh:

Aan: Kaleb. Lievie, we zijn nu in het zwembad. Miss you dus daarom… for your eyes only… Ik hou van je! Kusje van Ashleigh.

Stuur

Wat had Ashleigh bovenstaand bericht liever nooit willen sturen, wat zou ze graag NIET het meisje zijn waar IEDEREEN het over heeft, het meisje van de foto die iedereen op haar school EN op andere scholen in haar woonplaats gezien heeft, waar iedereen een mening over heeft, waar voortdurend mails en appjes over worden gestuurd en doorgestuurd, waarover de ouders klagen, waarom haar vader ontslag boven het hoofd hangt, waarvoor ze dagelijks naar Teen Talk, een soort HALT moet, waarvoor ze uit het sportteam is gezet, waarvoor ze geschorst is, waarvoor ze in een rechtzaak belandt, waarvoor…

Wat zou ze het liefst ver weg in de grond wegzinken, onzichtbaar willen zijn, er niet willen zijn, hopen dat dit een boze droom is, in haar kamer onder de dekens willen slapen tot alles voorbij is.

‘Hey Ashleigh, roept Silas. ‘Je ziet er strak uit vandaag. Toch is er iets veranderd… Maar wat? (…) ‘O! Ik weet wat het is!’ buldert Silas eindelijk. ‘Zijn woorden snijden als granaatscherven door mijn vlees. ‘Je hebt kleren aan! Daarom herkende ik je niet meteen’.

Ashleigh krijgt een taakstraf voor 40 uur, bij Teen Talk, waar ze onderzoek moet doen naar het onderwerp waarvoor ze deze straf krijgt, ze moet in deze 40 uur voorlichtingsmateriaal voor scholen ontwikkelen over sexting.

De hoofdstukken in het boek volgen de taakstrafdagen en maanden, waarbij er meestal een berichtje gericht aan Ashleigh boven staat als ‘bericht 7Heb je dat berichtje al gezien? Vet de moeite waard’. bericht 73Hey dame. Weet niet of je het weet of niet maar er zijn een hele hoop lui dat het over je hebben. Iets over een foto…? Waar gaat dat over?  bericht 81 ‘ Chillllll! Dat is HOT!

Ashleigh’s vriendschap met haar vriendinnen, haar goede relatie met haar ouders, wordt zwaar op de proef gesteld. Zij en haar ex-vriend Kaleb hadden nooit kunnen denken dat dit zo uit de hand zou lopen. Ashleigh had ook nooit kunnen denken dat ze nog eens een vriendschap zou sluiten met iemand die dagelijks bij Teen Talk zit…

Jennifer Brown zorgt er als auteur wel voor dat je helemaal mee gaat in deze mangel. Wat een ramp. Disaster. Tragedy. Dit wil je niet meemaken. ‘Ik staar naar mijn schoot. Mijn gezicht gloeit, alsof ik dronken ben. Alsof dit niet mij maar iemand anders overkomt en ik alleen maar toekijk. Dit is televisie. Dat moet wel. Ik ben toeschouwer. Alleen maar toeschouwer, Ik zeg niks. ‘Weet je iets van dat berichtje? vraagt directeur Adams. Als ik mezelf er nog steeds niet toe kan zetten om op te kijken, laat staan antwoord te geven, gaat hij verder: ‘Ashleigh, bij dat berichtje zat een foto’. Ik doe mijn ogen dicht. Ik schaam me kapot en er is niets wat helpt, niets wat het minder maakt. (…)

Een boek voor alle jongeren 13+, VO, die meestal denken dat ‘het wel mee zal vallen, dat het niet zo’n vaart zal lopen’, dat zoiets toch bijna nooit voorkomt’, dat het hen in elk geval niet zal treffen’ en ‘dat zij niet zo stom zullen zijn’.

En dus ook een boek voor alle leraren VO, om hun leerlingen te tippen, op te attenderen, en natuurlijk een must voor alle mediatheken VO.

AP

 

Koop dit boek bij de plaatselijke boekhandel of BESTEL ONLINE