Boekdetails

12+ jaar

LEEFTIJDSGROEP

Hoe maak ik tijd

  • Auteur: Evelien De Vlieger
  • Illustrator(s): Wendy Panders
  • Serie: Hoe maak ik...
  • Jaar van uitgave: 2011
  • Prijs: 15.99
  • Pagina's: 80
  • Uitvoering: Gebonden
  • Uitgeverij: Lannoo
  • ISBN: 978 90 209 9809 2

Evelien De Vlieger vervolgt de serie na ‘Hoe maak ik een vriend’ met ‘Hoe maak ik tijd’. Een heerlijk ontwapenend boek waarin tekst en illustraties nauw samenwerken in het verhaal van Felix. Felix moet van zijn moeder alleen op bezoek naar tante Zweem. Daar heeft hij absoluut geen zin in en volgens hem heeft hij er ook helemaal geen tijd voor. Dan maak je maar tijd, zegt zijn moeder. Maar hoe doe je dat?

Felix schrikt zo van de opmerking van zijn moeder dat hij alleen naar tante Zweem moet, dat zijn mond in brand staat van de veel te hete garnaalkroket die hij nietsvermoedend in zijn mond deed. Vlug spuugt hij de kroket terug op zijn bord….Maar helaas is zijn moeder onverbiddelijk ‘Ook dat is opgroeien’. Dat laatste zegt zijn moeder alleen als het om iets vervelends gaat. Zoals bijvoorbeeld ‘Was zelf je haar maar’. ‘Ga jij de brievenbus eens leegmaken’. of ‘Eet die boterslakken nu maar op! Gewoon doorslikken! Straks wil hij al niet meer groot worden…

Als je eerder van Evelien De Vlieger ‘Hoe maak ik een vriend’ gelezen heb, weet je dat Frederik zijn leven niet altijd even leuk vindt, maar spannend. Er gebeuren  dingen die soms ‘moeten’ en waar hij tegenop ziet, die hij uiteindelijk toch doet en waarbij het dan meestal heel erg meevalt. Zo ook deze keer met ‘Hoe maak ik tijd’.

In dit boek maak je twee dagen mee uit het leven van Frederik. De hoofdstuktitels zijn tijdsaanduidingen, te beginnen bij zaterdagmiddag 14.03; in het laatste hoofdstuk is het zondagmiddag 16.17.

Frederik bedenkt hoe hij zich kan voorbereiden op ‘het in zijn eentje bezoeken van tante Zweem’. Hij maakt handgeschreven lijstjes van ‘goede tijden’., van ‘dingen waar mee je je tijd verspilt’, van ‘mensen die veel tijd hebben’ (bijvoorbeeld ‘daklozen: die hebben geen dagen of wekkers/ baby’s, maar die verslapen al hun tijd: onnozelaars!’ Van al die lijstjes wordt het hoofd van Frederik helder. Hij maakt een kaart voor tante Zweem, hij bedenkt wat hij allemaal kan zeggen.

Omdat zijn moeder vindt dat hij nog steeds moppert, maakt hij een lijstje met ‘de goede dingen van tante Zweem’.

Lees en bekijk dit boek: het is heerlijk om te lezen en te bekijken en het is vermakelijk. Ontwapenend lectuur waarin  tekst en illustraties niet zonder elkaar kunnen. Voor alle ‘kinderen die te veel nadenken voor ze iets doen’.

Voor iedereen die aangestoken wil worden voor de ‘dagboekmanier’ waarop Evelien De Vlieger haar boeken bedenkt, schrijft en illustreert. Aanstekelijk, ontwapenend, toegankelijk, humoristisch!

AP

 

Koop dit boek bij de plaatselijke boekhandel

of

BESTEL ONLINE