Boekdetails

12+ jaar

LEEFTIJDSGROEP

Hetty – Ik was veertien en zat gevangen in Bergen-Belsen

  • Auteur: Hetty Verolme
  • Jaar van uitgave: 2016
  • Prijs: 14.99
  • Pagina\'s: 304
  • Uitvoering: Gebonden
  • Uitgeverij: Callenbach
  • ISBN: 9789026622038

Dit is het waargebeurde verhaal van Hetty Verolme, die met haar ouders en broertjes vanuit Amsterdam naar Bergen-Belsen wordt gedeporteerd. Hetty komt terecht in een kinderbarak waar ze de verantwoordelijke rol van ‘kleine moeder’ voor veertig kinderen zal krijgen. Ik pakte de tweede salami van haar aan, maar ik kon ze maar met moeite verstopt houden onder mijn jas. Ze waren nogal zwaar en ik was niet echt sterk, maar ik was vastbesloten de worsten mee terug te nemen naar de kinderen. (…) Ik was uitgeput, maar werd beloond met de blijde gezichtjes van de kinderen toen die te horen kregen dat ze die avond brood met salami zouden krijgen’.

Hetty is een joods meisje van 14 jaar, dat tijdens de Tweede Wereldoorlog samen met haar ouders en twee broertjes wordt opgepakt en naar een concentratiekamp gebracht wordt.
Al snel raakt ze haar beide ouders kwijt en blijft ze als een van de oudste kinderen achter.
Omdat er niet echt naar de kinderen wordt omgekeken neemt Hetty de zorg voor de kinderen op zich. Ze is sterk en heel verstandig en het lukt haar uiteindelijk om de meeste kinderen door de oorlog te slepen.

Ik vond het een heel aangrijpend boek om te lezen.
De oorlog blijft een vreselijke tijd en wat er in de concentratiekampen gebeurde helemaal. Het verhaal is goed te lezen. Verolme schrijft op een bepaalde manier heel beschouwelijk, gewoon zoals het is. Ondanks de verschrikkingen blijft zij overeind. Het klinkt misschien wat raar bij zo’n boek maar daardoor leest het wel goed door. Het boek loopt op een bepaalde manier wel goed af omdat Hetty – samen met haar broertjes – haar beide ouders na de oorlog weer terug vindt. En natuurlijk is het al heel bijzonder dat iemand die een concentratiekamp heeft overleefd haar verhaal vertelt.

Dit boek is de Young-Adult-versie van ‘De kleine moeder van Bergen-Belsen’.  Auteur Hetty Verolme geeft nog altijd lezingen over deze periode in haar leven op middelbare scholen.

MvL

 

 

Koop dit boek bij je plaatselijke (christelijke) boekhandel

of

BESTEL ONLINE