Boekdetails

12+ jaar

LEEFTIJDSGROEP

Het zwarte jaar

Ierland, rampjaar 1847

  • Auteur: Ineke Kraijo
  • Jaar van uitgave: 2020
  • Prijs: 17,99
  • Pagina's: 208
  • Uitvoering: Gebonden
  • Uitgeverij: KokBoekencentrum
  • ISBN: 9789026623806
  • Bestel nu

1847. Een rampjaar voor Ierland. Hongersnood. Als de vader van Nora en Anne vertrekt om van zijn laatste geld graan te kopen in de stad, komt hij niet weer terug. De zussen gaan naar hem op zoek. Zullen ze hun vader vinden en terugzien? Ineke Krayo won met dit boek de allereerste YA-prijs, de Young Adult Prijs 2022.

Dit boek is geplaatst op de longlist van de Thea Beckmanprijs 2021.

In het eerste deel van dit boek wordt verteld over de zussen Nora (16jr) en Anne (12jr) die op zoek gaan naar hun vader. Ze zijn hongerig en wanhopig, want het gaat steeds slechter met Anne en ze krijgen ook nog te horen dat hun vader is opgepakt voor diefstal. Zal hij met het strafschip naar Van Diemensland gaan, zodat ze hem nooit meer zien?

In het tweede deel is Mary hoofdpersoon. Ze hoort bij Michael. Ook zij hebben honger en lijden onder het gezag van de Engelse overheersers, die hun graan en vlees opeisen. Zij hebben geen eten, omdat de aardappeloogst is mislukt. Michael en zijn vrienden besluiten om een aanslag te plegen op de Engelsen en zo het heft in eigen handen te nemen. Mary gaat mee, ze heeft niemand anders dan Michael. Zullen hun plannetjes lukken?

In het derde deel ontmoeten Nora en Mary elkaar. Ze helpen elkaar. En maken plannen voor hun toekomst. Maar, welke toekomst?

In dit boek lees je hoe verschrikkelijk honger is, en hoe het is als het eten oneerlijk verdeeld wordt. Het rampjaar 1847 heeft in Ierland heel veel levens gekost èn zijn er veel Ieren vrijwillig en onvrijwillig uit hun land vertrokken. In dit boek voel je hoe het is om honger te hebben en last te hebben van onrechtvaardigheid.

‘Nora schudt aan de arm van Anne. Haar zusje opent langzaam haar ogen. Ze staan troebel, als stilstaand water op een warme dag. ‘Anne, opstaan. We mogen hier niet zijn’. ‘Zo moe’, fluistert Anne. ‘Ik weet het. Maar het moet toch. Een klein stukje lopen, dan kunnen we ergens gaan zitten om te eten’. Eten?’

Ineke Kraijo weet heel veel over Ierland en schreef eerder drie jeugdromans over dit land. Lees ook Kate, Rose en Eileen.

Voor alle tieners/jongeren die breed geïnteresseerd zijn en meer willen weten van de geschiedenis, van Ierland, en hoe het was om ‘vroeger’, in het rampjaar in Ierland, te leven.

AP