Boekdetails

0 - 6 jaar

LEEFTIJDSGROEP

Het verhaal van de Gelaarsde Poes

  • Auteur: Beatrix Potter
  • Illustrator(s): Quentin Blake
  • Jaar van uitgave: 2016
  • Prijs: 18.95
  • Pagina's: 82
  • Uitvoering: Gebonden
  • Uitgeverij: Vier Windstreken
  • ISBN: 9789051165777

Het verhaal van de Gelaarsde Poes (niet te verwarren met het sprookje van de Gelaarsde Kat van Perrault), is een nog niet eerder gepubliceerd verhaal van Beatrix Potter (1866-1943). Het heeft ‘honderd jaar ongepubliceerd in een laatje gelegen’, en het jaar 2016 (Beatrix Potters’ 150e geboortejaar) was een mooie gelegenheid om het verhaal alsnog te publiceren.

Op een enkele tekening na was het verhaal niet geïllustreerd, Potter deed dit altijd zelf. De eer om de illustraties bij dit ‘nieuwe’ verhaal van Beatrix Potter te maken is gegaan naar Quentin Blake, bekend van zijn illustraties in o.a. de Roald Dahl boeken. Blakes illustraties herken je overal uit: grappig, karakteristiek, vrolijk, origineel. Zo zijn deze twee Britse grootheden nu verenigd in één boek, en alleen dat al maakt deze uitgave de moeite waard.

De poes Kitty, ze noemt zichzelf juffrouw Catherine St. Quintin, is een lief, braaf, zwart poesje. Tenminste, dat denkt haar bazinnetje. Wat ze niet weet is dat Kitty ’s nachts een andere zwarte poes haar plaats in het washok in laat nemen, en zelf uit stropen gaat. Zo kan het dat Kitty, uitgedost in jagerspak en met luchtbuks, ’s nachts door het bos sluipt. Erg fortuinlijk verloopt de jachtpartij niet:
Ze miste nog een tweede muis en durfde op een derde niet te schieten omdat hij een mandje bij zich droeg. Twee keer schoot ze op takjes en stenen die helemaal geen muizen waren. Behalve dat het goed voelde om een geweer te dragen, was het nogal treurig allemaal.

Uiteindelijk komt Kitty in een van de vallen van heer Vos terecht. Eenmaal gered hieruit besluit ze nooit meer uit stropen te gaan en wordt ze een hele keurige poes, die thee drinkt met andere hele keurige poezen.

De Gelaarsde Poes is een stoer verhaal, anders dan de lieflijke verhalen over Pieter Konijn, waar Potter vooral beroemd mee geworden is. De poes in dit verhaal heeft slechte manieren, ze krabt, spuugt en geeft anderen de schuld. De illustraties van Quentin Blake passen wat dat betreft perfect bij het verhaal, hij weet de dieren treffend weer te geven en ook in Blake’s illustraties is het Engelse platteland duidelijk herkenbaar aanwezig. De illustraties zijn in zachte pasteltinten, wat even wennen is bij Blake, maar hierdoor krijgt het boek wel een typische Potter-uitstraling. Het is prachtig uitgegeven, op mooi dik papier, grote letters en een belangrijke plaats voor de illustraties. Voorin staat van zowel de uitgever als de tekenaar een ‘kattebelletje’ waarin ze beschrijven hoe dit boek tot stand is gekomen.

Het verhaal wordt vertelt door een ‘ik’, wat enige afstand creëert tot de lezer. Er zit wat typisch Engelse humor in die hier door iedereen zal worden begrepen, maar dat doet geen afbreuk aan het verhaal. Leuk voor kinderen vanaf een jaar of zeven, die Pieter Konijn zijn ontgroeit. Overigens is er in het boek nog wel een gastrolletje weggelegd voor dit beroemde konijn in zijn blauwe jasje.

Een mooie toevoeging aan de verzameling Potter-verhalen en voor de echte fans een must-have.

Veel (voor-)leesplezier met ‘De Gelaarsde Poes’!

GO

 

Koop dit boek bij de plaatselijke boekhandel of bestel BESTEL ONLINE