Boekdetails

6 - 12 jaar

LEEFTIJDSGROEP

Het pad door de zee

  • Auteur: Arna van Deelen
  • Jaar van uitgave: 2015
  • Prijs: 9.95
  • Pagina's: 165
  • Uitvoering: Gebonden
  • Uitgeverij: De Banier
  • ISBN: 9789462781825

Het pad door de zee is het debuut van Arna van Deelen. Ze vertelt het verhaal van de ‘Kinderkruistocht’ uit 1212, waar een grote groep weeskinderen zich aansluit bij monniken en een leider, die hen mee zullen nemen naar Jeruzalem.

Het pad door de zee is een mooi boek om voor te lezen. Het is een verhaal uit de Middeleeuwen, de tijd waarin de Katholieke Kerk veel macht had en de moslims Jeruzalem veroverd hadden. De paus uit die tijd riep mensen op om een kruistocht naar Het Heilige Land te ondernemen om zo de moslims te verjagen. Of er ook daadwerkelijk kinderkruistochten zijn geweest is niet bekend, wel dat er kinderen betrokken zijn geweest bij kruistochten. ‘Het pad door de zee’ is dus een fictief verhaal over een historisch onderwerp.

Dat het leven in die tijd hard was, laat Arna van Deelen goed zien. De hoofdpersonages Johanna en Job hebben beiden hun ouders verloren en raken betrokken bij de kruistocht. Ze hebben ook niks anders mee. Met een grote groep kinderen trekken ze mee.

Het boek laat de kwalijke rol van de Kerk zien. De kinderen volgen een jongen Nicolas, die door God geroepen zou zijn. Maar eigenlijk is ook Nicolas een slaaf in macht van de zwarte monniken om hem heen, de monniken die het eigenlijke plan van de kruistocht hebben bedacht. Het is een verhaal over de macht van de kerk, de hebzucht, het niet schuwen van meewerken aan slavernij in ruil voor geld. Tegelijk is dit ook helaas nog steeds een actueel thema. Ook in onze tijd worden in ‘naam van het geloof’ dingen gedaan die niets met het geloof te maken hebben.

Waren de monniken dit dan al die tijd van plan? Ging het hun alleen om geld? Zijn ze echt zo slecht.. Het zijn de leiders van de kerk…’ Job zuchtte. ‘Kerkleiders zijn ook zondige mensen, meisje. Geld is een grote verleiding. ‘Maar als je als je echt van God houdt, dan .. Dan nog doe je verkeerde dingen’

Wat ook actueel in het boek is, is het verhaal van Job. Zijn ouders stierven omdat ze Joden waren. Net als in de dertiger jaren van de vorige eeuw Joden overal de schuld van kregen, was dit ook in de Middeleeuwen het geval. Net zoals sommige mensen momenteel  ‘vluchtelingen’ de schuld van misstanden, werkloosheid, etc geven. In moeilijke tijden is het makkelijk een zondebok aan te wijzen.

Dit is het eerste boek van Arna van Deelen. Ze is een talent. Want met dit mooi geschreven verhaal laat ze heel beeldend zien hoe het geweest zou kunnen zijn. Hoe onbevangen kinderen zich mee laten slepen door mooie verhalen en beloftes. Hoe ze daardoor ontberingen doorstaan, koude, honger, pest, ongelukken, verwachtingen en ontgoochelingen aan het einde. En nog veel erger: beloftes die in slavernij in Afrika zouden eindigen.

Maar voor dat ze daar zijn, zullen ze vanuit Genua op een pad door de zee naar Jeruzalem lopen. Daarom doorstaan ze tijdens de lange reis ontberingen, verdriet, dood, rouw, koude, de pest, bergen, om tenslotte ontgoocheld – met Nicolas -te ontdekken wat Genua biedt.

Het is een realistisch geschreven verhaal. Van Deelen maakt het niet mooier. Ook de kinderen rond Johanna en Job worden getroffen door ongelukken, dood en ook Johanna moet haar broertje verliezen. Gelukkig wordt het geen happy end met een rijke Bruno in Genua, maar wel een nieuwe open toekomst..

Het boek heeft een mooi, sfeervol omslag dat naadloos aansluit bij het verhaal. Je ziet Nicolas – leider van de Kinderkruistocht –  met zijn blonde haren en zijn Taurus-kruis.

Arna van Deelen is hopelijk al bezig met haar volgende boek. Dit smaakt naar meer.

AP

 

Koop dit boek bij de plaatselijke (christelijke) boekhandel

of

BESTEL ONLINE