Het merkwaardige modelspoorbaanmysterie

De mevrouw aan de lijn is op zoek naar een echte detective. Haar overleden man was een bekend verzamelaar van modelspoorbanen en heeft haar een brief nagelaten waarin een raadsel staat. Voor het oplossen hiervan heeft de mevrouw hulp nodig. Maar om zich te bewijzen moeten Iris en Koos eerst een ander raadsel oplossen: hoe komt het dat sommige treintjes helemaal uit zichzelf, zonder stroom, gaan rijden? Opnieuw een detective in deze langlopende serie van Bert Wiersema.

Dit is alweer het 19e deel van de serie ‘Detectivebureau Iris en Ko’ geschreven door Bert Wiersema. Het verhaal begint met het spelen van een spelletje vier op een rij tussen Koos en zijn vader. Ze dagen elkaar uit met 3 potjes, omdat Koos wint gaat vader een kleine advertentie voor het detectivebureau in de krant plaatsen. Door deze advertentie neemt een mevrouw contact op met het detectivebureau omdat ze op zoek is naar een detective. Haar overleden man was een bekende verzamelaar van modelspoorbanen en heeft haar een brief nagelaten. In die brief staat een raadsel, en voor het oplossen hiervan heeft ze hulp nodig. Daarvoor heeft ze de hulp nodig van Iris en Koos. Maar voordat ze met dit raadsel aan de slag kunnen moeten ze eerst een ander raadsel oplossen. Hoe komt het dat sommige treintjes uit zichzelf, zonder stroom, gaan rijden? Gaat het Iris en Koos lukken om het raadsel op te lossen?

Mening van een 10-jarige:

Dit is een boek uit een serie, maar het boek is ook los te lezen. Hoewel ik je kan aanraden om de andere delen ook te gaan lezen als je dat nog niet hebt gedaan. Het is namelijk een leuke serie! Ik vind het erg leuk dat Iris en Koos steeds dingen aan het oplossen zijn.

Soms wordt er een opmerking gemaakt wat uit een ander deel komt, onderaan de bladzijde kun je vinden uit welk deel het komt.

Het verhaal is niet moeilijk geschreven, het is leuk, grappig, avontuurlijk en soms ook spannend. Maar niet zo spannend dat je niet meer verder durft te lezen. De schrijver kan goed schrijven, want als ik zijn verhalen lees zie ik het allemaal heel goed voor mij.

Er zijn zwart-wil illustraties die passen bij het verhaal, ook deze zijn soms grappig. Het boek kan ook leerzaam zijn, vooral als je nog niet veel weet over modelspoorbanen. Er worden dingen goed uitgelegd in het verhaal.

Vanaf 8/9 jaar kun je dit boek zelflezen, het is geschreven op niveau M6.

RW

 

#kinderboek #detectivebureau #avontuur #modelspoorbaan #treinen #kinderen #irisenko #bertwiersema

 

Boekgegevens

Titel:

Het merkwaardige modelspoorbaanmysterie

Jaar van uitgave:

2021

Aantal pagina’s:

78

Uitgeverij:

Columbus

Prijs:

11.99

Deel deze recensie

Follow Me On Instagram

Het Platform Christelijke Kinderboeken promoot het christelijke kinder- en jeugdboek en reikt ieder jaar de EigenWijsPrijs, Het Hoogste Woord en de #YAP uit.

Zoeken

Iets kwijt? Vind het hier ...

© 2023, Alle rechten voorbehouden.