Boekdetails

12+ jaar

LEEFTIJDSGROEP

Het gestolen huis

  • Auteur: Hilda van Stockum
  • Illustrator(s): Marleen Verhulst
  • Jaar van uitgave: 2013
  • Prijs: 6.50
  • Pagina's: 269
  • Uitvoering: Paperback
  • Uitgeverij: Mozaiek junior
  • ISBN: 9789023994305

‘Het gestolen huis’ van Hilda van Stockum is een klassiek kinderboek. Het verscheen oorspronkelijk in de V.S. en werd in 1975 uitgegeven in Engeland.

Het is een bijzonder boek, vooral omdat het geschreven is vanuit het perspectief van een meisje dat helemaal doordrenkt is van het nationaalsocialisme. Van het meedoen met de HitlerJugend geniet ze volop en daar gaat ze voor. Dan wordt ze onverwacht opgeroepen naar  haar ouders in Amsterdam af te reizen. Ze komt er terecht in een wereld die ze eerst helemaal niet begrijpt. Ze komt achter steeds meer dingen. Van wie is het huis eigenlijk waarin ze woont? Wie kan ze vertrouwen en wie niet? Wat is waar – wat ze altijd gedacht heeft en wat niet? Wie zijn joden en waarom worden ze vervolgd?

Telkens weer komen er nieuwe vragen op Janna af. Wie is de baron en waarom komt hij zo vaak op bezoek? Waarom ligt er een scheermesje bij een dienblad met de lunch? Waarom wordt een onschuldige mevrouw met een baby op straat bijna opgepakt? Waarom wonen haar ouders in het huis van een familie die zelfs alle schilderijen en kleren heeft laten liggen? En wie is die jongen die ze opeens in huis tegenkomt?

Janna’s hoofd moet wel tollen van alle vragen die op haar af komen en waar ze het meestal niet met haar ouders over kan hebben. Gelukkig krijgt ze les van Hugo, maar ook van hem krijgt ze niet op alles antwoord, want over politiek mag hij het niet met haar hebben. Een regelrechte aanrader om te lezen en nog lang over na te denken. Hoewel het een ‘oud’ boek is, zijn de vragen belangrijk.

Een heel bijzonder boek over de Tweede Wereldoorlog voor alle jongeren vanaf 12 jaar. Must voor Mediatheek Voortgezet Onderwijs.

Joanne (bijna 14 jr.): ‘Omdat ik tot nu toe alleen boeken vanuit Joodse en Nederlandse kinderen heb gelezen, was dit boek heel verrassend. De auteur liet je nadenken over de verschillende standpunten. Je leeft mee. Je komt op een heel andere manier achter dingen. Het boek heeft een mooie afloop, verrassend, onverwacht. Wel een goed einde. Zelfs de kaft vind ik mooi: het meisje kijkt je aan met een blik van ‘lees dit boek, dan weet je wie ik ben’.

AP

Gideon (14 jr.): ‘In het begin moet je er even inkomen. Maar als je er even in zit is het een super goed verhaal’

 

 

 

 

 

Koop dit boek bij de plaatselijke boekhandel of BESTEL ONLINE