Boekdetails

6 - 12 jaar

LEEFTIJDSGROEP

Het geheim van het Breeplein

  • Auteur: Jan Vermeulen
  • Jaar van uitgave: 2015
  • Prijs: 9.95
  • Pagina\'s: 155
  • Uitvoering: Gebonden
  • Uitgeverij: De Banier
  • ISBN: 9789462782624

Over het Anne-Frankhuis van Rotterdam: in de kerk aan het Breeplein. Waargebeurd. Amsterdam heeft een ‘Anne-Frank-huis’, minder bekend is dat ook Rotterdam zijn ‘Achterhuis’ had: In een kerk aan het Breeplein zaten de laatste oorlogsjaren twee joodse gezinnen verborgen. Jan Vermeulen vertelt in ‘Het geheim van het Breeplein’ het waargebeurde verhaal van de dappere koster van het Breeplein,  de dominee en de oogarts die met hun dapperheid en zwijgzaamheid de levens redden van twee Joodse families.

De 15-jarige Gert leeft in de oorlogsjaren in Rotterdam blijkbaar voldoende buiten het centrum van de stad om niet in een gebombardeerde wijk te wonen. Hij zit op het gymnasium, zijn vader is dominee. Zo nu en dan denkt hij iets te merken van iets dat niet voor zijn oren bestemd is, maar door een aanvaring met de koster weet hij ook dat iets zeggen levensgevaarlijk is. Zwijgen dus.

De jongens staan urenlang voor niks in de rij, het eten is op. Baby’s worden geboren, vaders bedreigd, opgepakt en in Duitsland tewerkgesteld, als je geluk had kon je eten op het platteland rond Rotterdam halen. De auteur laat onder andere zien hoe de jongens omgingen met NSB-ers in de buurt en hoe deze na de oorlog behandeld werden.

Maar het belangrijkste wat je uit dit verhaal meekrijgt is: helpen, zwijgen en op God vertrouwen. Het is geen heldenverhaal: een waargebeurd verhaal over een paar ‘gewone’ gezinnen in oorlogstijd. Vooral de noodzaak van zwijgen, wat je ziet niet zeggen of doorvertellen, en hoe moeilijk dit voor kinderen/jongeren kan zijn, laat dit verhaal zien.

Het is goed dat dit onbekende verhaal over het Achterhuis van Rotterdam verteld is.

Aanvulling in de reeks verhalen over de Tweede Wereldoorlog, in Rotterdam, voor jongens en meisjes vanaf 10 jaar.

AP

 

Koop dit boek bij je plaatselijke (christelijke)boekhandel

of

BESTEL ONLINE