Boekdetails

12+ jaar

LEEFTIJDSGROEP

Hate List

  • Auteur: Jennifer Brown
  • Jaar van uitgave: 2012
  • Prijs: 14.99
  • Pagina's: 367
  • Uitvoering: Gebonden
  • Uitgeverij: KokBoekencentrum
  • ISBN: 97890 266 0398 3

Hate List is een ongelooflijk en verpletterend boek. Een boek dat iedereen gelezen zou moeten hebben. Het ontroert, is schokkend. Hate List is het verhaal van het initiatief van een middelbare scholier en haar vriend en de gevolgen hiervan. Is Valerie schuldig of is ze een held?

Valerie komt in een nachtmerrie terecht als haar vriend Nick op een dag, in de aula van school, zijn pistool richt op medeleerlingen. Het zijn de leerlingen die Valerie samen met Nick op de Hate List heeft gezet. Het was haar idee zo’n lijst op te stellen. Wat kan ze nog doen? Is ze medeschuldig? Kan Nick haar vriend nog zijn? Wie zijn haar vrienden eigenlijk?

Valerie heeft de Hate List bedacht: (blz. 115):‘Toen, op een dag – ik had een verschrikkelijke rotdag gehad – had ik verschrikkelijk veel zin om het iedereen die mijn leven verziekte betaald te zetten en ik kwam op het idee om al hun namen in een schrift te zetten….’. (Blz. 117): ‘Die lijst was mijn idee. Mijn kindje. Ik ben ermee begonnen en heb hem in stand gehouden. Onze vriendschap is ermee begonnen en hij hield ons bij elkaar. Met die lijst waren wij beiden niet meer zo eenzaam’.
Valerie voelde zich gezien en begrepen door Nick: ‘In een wereld, waarin ouders een hekel aan elkaar hebben en school een slagveld is, vind ik het vaak knap waardeloos om ‘mij’ te zijn. Nick bood me een uitweg. Hij was de enige die het begreep. Het was heerlijk om deel uit te maken van een ‘ons’, om bij iemand te zijn die hetzelfde dacht, dezelfde gevoelens kende, dezelfde ellende’. (blz. 35)

Valerie had nooit kunnen denken dat haar beste vriend Nick tot zijn verwoestende daad in staat was, ze heeft het gewoon niet gezien. Achteraf ziet ze dat hij allerlei dingen gezegd en gesuggereerd heeft, maar dat hij dit zou doen is nooit in haar opgekomen. ‘De enige schuld die ik heb, is dat ik van Nick heb gehouden en een bloedhekel had aan de mensen die ons het leven zo zuur maakten’. (blz. 20) Valerie dacht hem heel goed te kennen. Onderling zwijgen tussen hen legde ze altijd uit ‘als een soort onuitgesproken overeenkomst tussen hen tweeen, alsof we met elkaar communiceerden op een golflengte die geen stem nodig heeft’. Dokter Hieler legt haar later uit dat dit een vorm van inlegkunde is. Een vergissing met verwoestende gevolgen.

Valerie denkt na over het waarom van het gebeurde. (blz. 127): ‘Het antwoord leek zo voor-de-hand-liggend: Nick haatte die gasten. En zij hadden een hekel aan hem. Daarom. Haat. Stompen in de maag. Schelden. Uitlachen. Rotopmerkingen. Tegen de kluisjes geramd worden omdat een of andere lefgozer langs je heen loopt. Zo zat het, en op de een of andere manier was het hierop uitgedraaid en waren ze allemaal dood’.

Na het gebeurde laveert Valerie tussen mensen die haar of als ‘Schuldig’ of als ‘Held’ zien. Mw. Tate, decaan van school, neemt het voor haar op en wil haar weer verder helpen in het leven. Valerie ziet niet in waarom. Haar ouders wilden eigenlijk scheiden, maar door het gebeurde blijven ze eerst nog maar noodgedwongen bij elkaar. Haar vader ziet Valerie als schuldig, kan nauwelijks geloven dat dit zijn dochter is en wil het liefst niets meer met haar te maken hebben. Haar moeder voelt zich schuldig. Zij, als moeder, had dit moeten zien aankomen. Valerie krijgt van haar geen ruimte meer en haar moeder moet leren haar weer te vertrouwen. Valerie wordt pas als ‘niet meer schuldig’ gezien na het getuigenis van een meisje ‘Blond. Lang. Derdeklasser. Bleef maar zeggen: ‘Valerie heeft niemand neergeschoten’. (blz. 170). Valerie heeft geen idee wie het kan zijn.

Hate List is een prachtig geschreven boek. Je moet doorlezen, kunt niet stoppen. Het verhaal geeft diep inkijkje in de gedachten en het gevoelsleven van Valerie. Het is ook een verhaal van hoop. Wanneer Valerie na de vakantie weer naar school gaat, is het niet gemakkelijk om een plek te krijgen op school, midden tussen de blikken van ‘schuld’, ‘haat’ en ‘held’. Dankzij de gesprekken met dokter Hieler wordt de wereld weer wat overzichtelijker voor Valerie, hij leert haar het onderscheid tussen wat ‘ze denkt dat er gebeurt’ en ‘wat er werkelijk gebeurt’. Niet alles is wat het lijkt.
Jessica vraagt Valerie mee te doen in de Le-Ra (de leerlingenraad) Valerie begrijpt niet waarom Jessica haar vraagt. Dat begrijpt ze later pas. Valerie zet zelf een enorme stap door haar plan voor het monument, waarin ze zelf een groot aandeel heeft. Hierin laat Valerie zien dapper te zijn, het verleden onder ogen te zien en de toekomst tegemoet te kunnen treden.

Hate List is een bijzonder en  indrukwekkend verhaal, realistisch, ingrijpend, invoelend, met een hoopvol einde. Dit boek verdient een plaats in alle mediatheken van het Voortgezet Onderwijs en zou gelezen moeten worden door leerlingen én leraren.

Van dit boek is een trailer Hate list gemaakt.

AP

 

Koop dit boek bij de plaatselijke boekhandel of BESTEL ONLINE