Boekdetails

12+ jaar

LEEFTIJDSGROEP

Haile

  • Auteur: Maaike Petrusma
  • Jaar van uitgave: 2020
  • Prijs: 15,00
  • Pagina's: 131
  • Uitvoering: Paperback
  • Uitgeverij: Maaike Petrusma
  • ISBN: 978908222422
  • Bestel nu

Haile, een jonge Ethiopische vluchteling, woont al jaren in Nederland, met zijn moeder. Met zijn vriend Peter wint Haile een prijs, waardoor hij naar zijn geboorteland terug kan reizen. Het land waar zijn familie door rebellen is gedood. Hij wil het graf van zijn familieleden terugvinden. Maar waar is het graf van zijn broer Assegid?

Haile is een echte Ethiopische naam, vernoemd naar Haile Gebrselassi, een bekende hardloper en misschien ook een beetje naar Haile Selassi, de vroegere keizer van Ethiopië.

Haile woont in een dorpje in Ethiopie, met zijn oudere broer, kleine broer, zus, en ouders. Op een dag wordt zijn dorp overvallen door rebellen, ze moorden het dorp uit en verbranden de huizen. Hailes broer en vader zijn weg, vermoord, en zijn kleine broer en zus worden gedood. Haile en zijn moeder vluchten weg en belanden uiteindelijk in Nederland.

Haile woont in Zwolle en is bevriend met Peter. Voor een opdracht voor aardrijkskunde maken ze een werkstuk, wat door hun lerares wordt aangemeld voor een wedstrijd. Ze winnen. Hun plan om een school te laten bouwen in Ethiopië mogen ze uitvoeren.

Ze reizen naar Ethiopië en bezoeken daar de nieuwe school, een feest! Ze gaan ze ook op zoek naar de resten van het dorp waar Haile woonde. Haile vindt de plekken waar zijn zus/broer begraven zijn en gaat mee naar het massagraf. Op de namenlijst ziet hij wel de naam van zijn vader, maar niet die van zijn broer. Zou Assagid nog leven? Of zou hij vermist zijn? Een emotioneel bezoek.

Daarna gaan ze naar Addis Abbeba waar op dat moment een grote hardloopwedstrijd is. Dat wil hardloper Haile natuurlijk graag zien. Daar ontdekt hij wat de grootste verrassing van zijn reis wordt.

Met Haile schreef Maaike Petrusma, docent aardrijkskunde, een verhaal wat je in een adem uitleest. Een spannend verhaal vol vaart, waarin je meeleeft met een allochtone jongen, die in zijn woonplaats bedreigd wordt omdat hij anders is. Een jongen die met zijn moeder een nieuw leven op wil bouwen. Je krijgt een inkijkje in het leven van statushouders, die in hun eigen land al veel nare dingen hebben meegemaakt en dat in hun nieuwe land achter zich hopen te laten.

In dit boek komen verschillende verhaallijnen aan de orde: het verhaal van Haile, bij de aanval van de rebellen, Haile, die bedreigd wordt door een plaatsgenoot en het verhaal van zijn broer. Het verhaal van de wedstrijd en de reis naar Ethiopië.

Een mooi leesboek voor alle tieners, die van een spannend verhaal houden, die nieuwsgierig zijn naar de levensverhalen van hun ‘allochtone’ klasgenoten, die belangstelling hebben voor de wereld om hen heen. Met dit boek in je achterhoofd kijk je heel anders je allochtone klasgenoot of naar de hardlopers uit Ethiopië en Kenia. Wat zullen zij voor verhalen hebben?

Haile is het debuut van Maaike Petrusma, een Zwolse aardrijkskundeleraar. Met haar klas bezocht ze Ethiopië, wat haar op het idee bracht een boek te schrijven waarin onderwerpen als ‘vluchtelingen, onrecht, hardlopen’ een plaats krijgen.

Met extra informatie achter in het boek over Ethiopië, over Red een Kind, over de atleet Haile Gebrselassi., over Eddy Sevink, de eigenaar van Run2day Zwolle, en over The Great Ethiopian Run .

De auteur gaf dit boek in eigen beheer uit. Je kunt het kopen bij de hardloopwinkel Run2day, in Zwolle, bij de kringloopwinkel van Red een Kind Zwolle, of bestellen via deze website over Haile en de auteur.

De opbrengsten gaan naar Red een Kind en naar de stichting van Eddie/Run2day, Nepal.Hier zie je een foto van de aanbieding van het boek.

Veel leesplezier!

AP