Geus tegen wil en dank

Tegen wil en dank geus zijn betekent meevaren op een schip, terwijl je dat eigenlijk niet wilt. Gerlof kan geen werk vinden als timmerman en ziet zich daarom genoodzaakt om aan te monsteren bij kaptein Coenraad. Aan boord van Vrouwe Fortuna maakt Gerlof allerlei belevenissen mee, veelal in het voordeel van de Spanjaarden. Hij belandt in verschillende landen en is toeschouwer of deelnemer aan meerdere belangrijke historische feiten, zoals de acties van Koppelstock.  Gerlof ziet maandenlang zijn vrouw Margien niet. Wanneer zal er een einde komen aan zijn geuzenbestaan?

Vormgeving en illustraties
Op de voorkant prijkt een mooie illustratie van belangrijke historische feiten die in het boek plaatsvinden, zoals het onder water zetten van de polder rondom Den Briel. In het boek staan verder geen illustraties.

Taalgebruik
Het taalgebruik is passend bij de het leven rond 1600. De afwisselingen tussen persoonlijke gedachten en gesprekken en de historische gebeurtenissen zijn goed in evenwicht. Het verhaal leest vlot en daar waar uitleg is gewenst, kunnen de voetnoten en/of de woordenlijst achter in het boek worden geraadpleegd.

Christelijke karakter
De christelijke identiteit komt met name naar voren in de persoonlijk context van de hoofdpersonen. De geloofsbeleving geeft soms meer vragen dan antwoorden. Deze insteek maakt het tot een geloofwaardig geheel.

Doelgroep
Geus tegen wil en dank is een waardig vervolg van de serie en zal door jongens en meisjes vanaf 12 jaar met plezier gelezen worden.

Bijzonderheden
Derde deel in de serie Opstand in de lage landen. Eerder verschenen deel 1: Alleen maar verliezers en deel 2 : Goud voor de prins.

Leesbeleving en leesplezier
Maar liefst 348 pagina’s leesplezier voor iedereen die geïnteresseerd is in de geschiedenis van de Tachtigjarige Oorlog.

DK

Boekgegevens

Titel:

Geus tegen wil en dank

Jaar van uitgave:

2024

Aantal pagina’s:

275

Uitgeverij:

Gebr. Koster

Prijs:

€ 18,90

Deel deze recensie