Boekdetails

12+ jaar

LEEFTIJDSGROEP

Gestolen zielen

  • Auteur: Holly Payne
  • Jaar van uitgave: 2011
  • Prijs: 11.99
  • Pagina's: 379
  • Uitvoering: Gebonden
  • Uitgeverij: Callenbach
  • ISBN: 9789026620713

Dit is een roman die je niet zomaar zult vergeten, een roman over een indrukwekkend onderwerp. Eli is een Amish-jongen. Hij woont samen met zijn ouders en vijf zussen. Helaas heeft hij een handicap. Bij een van zijn handen zitten zijn vingers aan elkaar (een soort zwemvliezen), waardoor een andere jongen hem steeds ‘Grote Lelijkerd’ noemt. Deze jongen maakt foto’s van hem en zijn handen en Eli steelt zijn camera.

Gestolen Zielen is in september 2012 genomineerd voor de Kinder-en jeugdjuryprijs Vlaanderen 2013 in de categorie YA. Een felicitatie waard.

Er gebeurt dus nogal wat in de beginsituatie van het boek. Maar dat is nog slechts het begin. Eli begint net wat meer te ontdekken over zijn zussen en waar ze zich mee bezig houden, als er een verschrikkelijk ongeluk gebeurd. Zijn vader raakt alleen gewond, maar alle vijf zussen van Eli komen om. Om niet te vergeten wie zijn zussen waren, maakt Eli – met het gestolen fototoestel – foto’s van zijn zussen (terwijl hun ogen nog open zijn), wetend dat het Amish verboden is foto’s te maken.

Eli trekt zich hierna helemaal terug. Hij heeft teveel om over na te denken. De diefstal van het fototoestel, de foto’s van zijn zussen, het gemis van zijn zussen, de vraag wie de aanrijding met dodelijke afloop heeft veroorzaakt. Hij heeft geen durf en energie om aan Emma Beiler te laten merken dat hij wel degelijk voor haar voelt.

Wanneer zijn ouders – voor hem onverwacht – de Rumspringa inluiden, vertrekt Eli. Hij neemt al het geld op, dat hij van zijn moeder gekregen heeft, om zich in Florida te laten opereren aan zijn hand. Maar, voor het zover is, wordt hij door nep-Amish – beroofd van het enorme bedrag aan geld, beroofd van het gestolen fototoestel en beroofd van zijn Amish-kleren. Eli heeft niks meer. Hij gaat naar zijn niet-Amish vriend Leroy om zijn haar te laten knippen. Leroy knipt hem kaal en geeft hem een kappersopleiding. In plaats van naar Florida te gaan, blijft hij bij Leroy.

Hoe verder de tijd gaat, hoe meer Eli’s geweten begint te knagen. Hij heeft nog nooit opgebiecht dat hij het fototoestel gestolen heeft, laat staan dat hij het ook al weer kwijt is. Hij heeft nooit verteld dat hij foto’s  heeft gemaakt van zijn dode zussen en loopt rond met wraakgedachtes zonder vergeving. Leroy probeert hem aan het praten te krijgen, wat nauwelijks lukt

Dan raakt hij bevriend met de vroegere vriend van zijn oudste zus. Samen worden ze ingezet door de politie om de nep-Amish-overvallers te vinden. En hoe meer de tijd verstrijkt hoe meer er opgebiecht wordt. Eli weet niet wat hij hoort. En hij weet niet wat hij meemaakt, als hij de eigenaar van het fototoestel bezoekt.  Langzamerhand ontdooit Eli en komt er weer een echt mens boven. Een mens die vergeven wil en liefde kan zien.

Een indrukwekkend verhaal over een grote innerlijke strijd bij iemand van de Amish-gemeenschap in de Verenigde Staten. Voor jongeren vanaf 16 jaar en volwassenen.

AP

 

Koop dit boek bij de plaatselijke boekhandel

of

BESTEL ONLINE