Boekdetails

Geheim van de schrijver

  • Auteur: Eveline Bergwerf
  • Illustrator(s): Walter Donker
  • Jaar van uitgave: 2004
  • Pagina's: 214
  • Uitvoering: Paperback
  • Uitgeverij: Den Hertog
  • ISBN: 978 90 331 1817 3

 

Josephine = Josh. 1048 Engeland. Geschiedenis komt tot leven!

Een razend spannend en goed verteld verhaal over een eigengereid meisje Josephine die als jongeman Josh een rol speelt als schrijver in de strijd van Willem van Normandië tegen Engeland. Een zeer vlot verteld en goed lopend verhaal over een episode uit de Middeleeuwen.

Maar eerst even de feiten:
Willem van Normandië heeft afgesproken met Harold uit Engeland, dat na de dood van de huidige koning van Engeland Willem van Normandië de volgende koning zal zijn.
Het loopt anders: Harold grijpt zelf de macht en wordt koning van Engeland. Direct hierna begint Willem van Normandië met de voorbereidingen voor een oorlog tegen Engeland om de troon van Engeland te heroveren.

En nu het spannende boek: Josephine woont op een kasteel en is de dochter van Bertrand, de smid van hertog Willem. Op een slechte dag hoort ze dat ze over een week zal trouwen met arrogante heer Henri, die ze verafschuwt. Na enkele onprettige ontmoetingen met haar aanstaande man weet ze het zeker: ze vlucht.

Ze verkleedt zich als jongen en vlucht weg. Ze noemt zichzelf Josh. Ze komt terecht bij het leger, waar dhr. Roux een schrijver nodig heeft. Hij stelt haar aan als zijn schrijver, waardoor ze direct een taak heeft.

Een paar vrienden van het kasteel herkennen haar, maar verraden haar niet, waardoor zij ondanks haar rol toch niet alleen en eenzaam is.

Haar ‘a.s.’ man Henri ontdekt haar dichtbij het leger. Gelukkig is Jean, een goede vriend van Josh in de buurt. Door een ongeluk valt Henri neer en is dood. Roux vindt hen samen en neemt de schuld voor de dood van Henri op zich.

Uiteindelijk vertrekt het leger over zee naar Engeland waar de oorlog tegen Harold zal zijn. Ondertussen heeft Josh het moeilijk gekregen, want ook haar vader is mee naar de overkant en is dicht in de buurt.

Tijdens de veldslag redt ze Roux door net op tijd met een kruisboog zijn belager neer te schieten. Wanneer Roux daarna zijn redder wil voorstellen aan de hertog wordt Josh tegelijk herkend door haar vader, die daar ook is. Haar rol als schrijver is uit. Met haar vader gaat ze terug.

Bijzonder boeiend en spannend verteld verhaal. Je leest het in één adem uit.

Ook bijzonder dat dit een debuut is. Eveline Bergwerf heeft HET in zich. Ze heeft de gave geschiedenis tot leven te brengen.

ML

Marco (13 jr.): ‘Dit is een echt goed boek. Het is erg apart dat een meisje als een jongen zo lang als schrijver dient. Dat lijkt me haast onmogelijk’.

Jorien (12 jr.): Een heel goed boek, alleen soms een beetje te ‘held-achtig’.

Dit boek is te leen via de bibliotheek.