Boekdetails

12+ jaar

LEEFTIJDSGROEP

Geen keus

  • Auteur: Hans Mijnders
  • Jaar van uitgave: 2012
  • Prijs: 7.95
  • Pagina\'s: 123
  • Uitvoering: Gebonden
  • Uitgeverij: Columbus
  • ISBN: 9789085432111

Je zou zeggen dat het onderwerp ‘pesten’ zo langzamerhand wel voldoende besproken is in kinder- of jongerenboeken… Toch niet!

Hans Mijnders laat in ‘Geen keus’ het verhaal zien van Lisanne. Zijn invalshoek, de beschrijving van Lisanne en haar beste vriendin Sarah, haar nieuwe vriend Kevin en haar confrontatie met de ‘onaantastbare valse meiden’ laten zien dat er opnieuw een opmerkelijk en goed geschreven verhaal te vertellen valt. Met dit boek won Hans Mijnders voor de zesde keer de EigenWijsPrijs. Van harte gefeliciteerd!Hans Mijnders laat opnieuw zien hoe hij zich in kan leven, een bijzondere eigenschap. Hans Mijnders is een auteur met een ‘groot vrouwenhart’.

 

Als Lisanne’s ouders vertellen dat ze naar Eindhoven verhuizen, al een nieuw huis gekocht hebben en zelfs al een school voor Lisanne gekozen hebben, is ze eerst sprakeloos en vlucht naar haar beste vriendin Sarah. Onmogelijk! Wat moet ze zonder Sarah, in een wildvreemde stad en school?

Eenmaal in Eindhoven lijkt het in eerste instantie van een leien dakje te gaan. Lisanne wordt opgenomen in een vriendengroepje van vier meiden, het lijkt allemaal erg leuk, tót de meiden ontdekken dat Lisanne bevriend raakt met Kevin, de populairste jongen van school. De jongen waar, een van de meisjes, Michelle, ook bevriend mee is geweest.

Hierna verandert alles: Lisanne krijgt dreigbriefjes van ‘de onaantastbare valse meiden’, haar leventje wordt op allerlei manier zuur gemaakt door de vier vriendinnen. Op een werkweek loopt het uit de hand. Een nieuwe vriendin Lieke en Kevin helpen Lisanne. Maar het is nog niet genoeg. De meiden gaan door.

Hans Mijnders laat je voelen hoe het is om zó gepest te worden, hoe je je lamgeslagen voelt en niet tot een reactie in staat, hoe je jezelf niet meer kunt zijn door gemeen pesten. Het is knap hoe Mijnders deze gevoelens kan weergeven bij een jong meisje: het is een inlevend auteur met een ‘groot vrouwenhart’. Terecht publiekslieveling bij een groot lezerspubliek. Geen wonder dat hij al vijf keer de EigenWijsPrijs gewonnen heeft.

Dat dit soort verhalen geen ‘fantasie’ zijn, vertelt Mijnders in zijn nawoord. ‘Geen keus’ is geïnspireerd door het waargebeurde verhaal van het Ierse meisje Phoebe, dat als tiener naar Amerika verhuisde en daar het slachtoffer werd van ‘The untouchables Mean Girls’.

Dit boek zal z’n weg wel vinden in de mediatheek onderbouw van het Voortgezet Onderwijs. Als bibliothecaris kun je er beter maar meteen 2 of 3 ex. van aanschaffen. Ze zullen de kast ‘uitvliegen’.

Sanne (15 jr.): Ik vond het een heel spannend boek, ik heb het meteen uitgelezen. Ik vond het ontzettend zielig voor Lisanne dat ze zo gepest werd. Ik zie zelf ook wel ‘s zulke ‘gemene pest-meiden’, dus ik denk dat het echt wel gebeuren kan’.

Nienke & Rachel (12 jr.): ‘Ik vond het een heel leuk boek. Bij de voorkant van het boek wist ik niet wat ik ervan moest verwachten. Ik kan me niet voorstellen dat meiden zó gemeen zijn.  Eigenlijk vind ik het laf van ze. Eigenlijk zou ik het boek over een paar jaar nog ‘s willen weten om te zien wat ik er dan van vind’.

Helaas is dit boek niet meer verkrijgbaar.

AP