Boekdetails

12+ jaar

LEEFTIJDSGROEP

Friends forever

  • Auteur: Heidi de Vries-Flier
  • Serie: Friends forever
  • Jaar van uitgave: 2014
  • Prijs: 11.95
  • Pagina\'s: 265
  • Uitvoering: Paperback
  • Uitgeverij: De Banier
  • ISBN: 978903361245

Een echt meidenboek over drie 14/15-jarige vriendinnen, die in de derde klas zitten van de middelbare school. Ze delen letterlijk lief en leed en zijn ‘Friends forever’.

Heidi de Vries-Flier schreef nog niet eerder jeugdboeken of boeken voor jongeren. In ‘Friends forever’ laat ze zien dat ze een vlotte pen heeft.

Ze schrijft in deze ‘fris uitziende paperback’ over drie vriendinnen. Het zijn gezellige meiden die ondertussen ook nadenken over andere dingen in het leven. Ze maken alledrie veel mee, het zijn geen zorgeloze types, want de auteur heeft ze flink wat meegegeven:
Natasja: een snelle prater, die altijd meteen met haar woordje klaar staat, heeft een klein broertje dat kanker heeft. Ze maakt zich zorgen. Zal het goed komen met hem? Zal hij beter worden? Waarom moet zo’n klein jongetje ziek worden?
Eline: rustig meisje, komt uit een groot gezin, waar haar ouders vertellen dat er nog een baby’tje op komst is. Helaas wordt het meisje, Vera, 9 wk te vroeg geboren. Eline krijgt verkering met Bert, die als ze echt verkering krijgen, ‘meteen’ samen op een bankje in het park bidden. In de pauze moet Eline meteen een ‘pauzeplanning’ maken om Bert én haar vriendinnen dagelijks te spreken. Elines moeder heeft een grote rol in het verhaal als de luisterende, begripvolle moeder, maar ook de moeder die bij mogelijk prenataal onderzoek de ‘nogal gedateerde’ opmerking ‘Nederland is diep gezonken‘ maakt.
Rianne: de vriendin die er wat later bijkomt, maar er al snel helemaal bijhoort. Haar moeder is aan kanker gestorven en ze mist haar. Wanneer haar vader vertelt dat hij een vriendin (Anne) heeft (die ook haar man aan kanker is verloren), is ze hier niet blij mee. Gaandeweg kan ze er meer begrip voor opbrengen. ‘Toevallig’ is Anne de verpleegster die Rianne behandelt, als ze door een ongeluk in het ziekenhuis belandt. Rianne raakt bevriend met Daniel, de broer van Eline. Maar, is hij wel verliefd op haar?

De auteur kan vlot schrijven, met humor, maar maakt helaas ook erg oubollige, gedateerde opmerkingen in het boek. Welke puber maakt de antieke opmerking door een ander ‘kwast‘ te noemen? (komt tweemaal voor). Verder is het jammer dat er nogal wat belerende, moralistische stukken in het boek voorkomen.
Ook zou het goed zijn als er meer ‘gedoseerd’ was: nu maken de meisjes alle drie veel en erg heftige dingen mee, waarbij ‘alles’ in de families van de meisjes aan het eind van het boek goed is, eind goed, al goed. Ook overlijdt een 32-jarige docent na een heel korte heftige ziekte, ze heeft ‘een zalige ruil’ gemaakt’. De auteur vermengt alles met eigentijdse ‘Whatsapps’.

Meisjes van 12-13 jaar en ouder zullen vast genieten van dit ‘echte meidenboek’. Misschien zal e.e.a. het meest herkenning vinden in de reformatorische doelgroep.

We gaan vast nog meer lezen van Heidi de Vries. We zijn benieuwd.

AP

 

Koop dit boek bij de plaatselijke (christelijke) boekhandel

of

BESTEL ONLINE