Boekdetails

12+ jaar

LEEFTIJDSGROEP

Fina

  • Auteur: Martina Sahler
  • Jaar van uitgave: 2012
  • Prijs: 9.99
  • Pagina's: 224
  • Uitvoering: Paperback
  • Uitgeverij: Callenbach
  • ISBN: 9789026605956

Fina is het tweede deel in een serie van uitgeverij Callenbach, in de sfeer van het leven in de 19e eeuw. De periode waarin de verschillende milieus ver van elkaar verwijderd waren. Fina, hoofdpersoon in dit boek, droomt van een andere toekomst en net als Lizzy in het eerste deel is er bij haar sprake van een onmogelijke liefde. Of toch niet?

Josefina, oftewel Fina, woont in Keulen, 1811, als dochter van een arme smokkelaar. Haar moeder is overleden bij de geboorte van haar broertje. Haar vader is smokkelaar. Hij stelt zijn dochter voor aan allerlei relaties. Fina gruwt van de ‘engerds’ waar ze kennis mee maakt en die haar schaamteloos keuren. Op een dag wordt Fina ingeschakeld om haar vader te helpen bij zijn ‘werk’. Het gaat anders dan vader verwacht had en hij wordt gevangengezet in de stad. Fina vlucht weg. Ze wordt opgevangen door Billa en belandt in een fijn gezin. Het mooiste van deze situatie is dat juist daar haar ‘sterrenprins’ woont. Maar hij komt uit een heel ander milieu. Is deze liefde mogelijk?

Opnieuw een heerlijk ‘roosmantisch’ boek voor romantische meisjes. Hoe zal het gaan met Fina. Zal ze altijd in de volkswijk blijven wonen, niet naar school kunnen gaan en eenzaam thuis ‘oud en gerimpeld worden’. Wordt ze de vrouw van Krull, de banketbakker ‘Wat ik voor u voel, monsieur Krull? Niets, helemaal niets. Ik ken u niet en het is nooit mijn wens geweest uw echtgenote te worden. Mijn vader heeft mij nooit iets gevraagd als hij me aan zijn zakelijke vrienden voorstelde. Ik ga nog liever dood dan dat ik tafel en bed met u deel’.

Het is erg leuk dat een genre als dit – romantiek in een historische setting – uitgegeven wordt, naast de veelheid van boeken over belangrijke eigentijdse thema’s en problemen. Het is een vlot geschreven boek dat meiden vanaf 11/12 jaar in een adem uit zullen lezen. Het verhaal leest makkelijk. De namen van auteurs uit die tijd zullen veel meiden van nu niet herkennen, al zal een titel als ‘Het leiden van de jonge Werther’ wel bekend (kunnen) zijn bij meiden uit bovenbouw V.O. De sfeer van vroeger, een boek uit de 19e eeuw, wordt versterkt door de manier waarop het gedrukt is, namelijk in een duidelijke ‘typmachineletter’.

AP

 

Koop dit boek bij de plaatselijke boekhandel of BESTEL ONLINE