Feestje!

Prentenboek voor peuters over elkaar helpen, samen een feestje vieren en leven met een handicap.

Corien Oranje laat in het korte verhaal zien hoe waardevol het kan zijn om anderen te helpen! De personages in het verhaal hebben ieder een eigen handicap, maar samen vullen ze elkaar goed aan en kunnen ze elkaar helpen. Dit blijkt bijvoorbeeld uit het volgende citaat:

Kijk,’ zegt Muis. ‘Ik heb een kar.’
‘Als jij me duwt, wijs ik de weg’.
‘Goed plan!’ roept Beer.
‘Jij helpt mij, Muis, en ik help jou.’ 

De dierlijke personages in het boek krijgen een menselijk karakter door hun handelen en uiterlijk. De lezer kan zich hierdoor identificeren met deze personages, het verhaal wordt hierdoor persoonlijk.
De personages hebben allebei een lichamelijke beperking. De schrijfster legt dit niet alleen duidelijk uit, maar geeft de lezer ook een hele mooie boodschap mee: iedereen mag meedoen!
Het prentenboek is uitgebracht in samenwerking met stichting SeeYou. Deze organisatie zet zich in voor kinderen en volwassenen met een (visuele) handicap en wil de barrières in de omgeving aanpakken.

Vormgeving en illustraties
Het verhaal op zich is al prachtig, maar de illustraties hebben zeker een toegevoegde waarde. De prenten hebben een liefelijke uitstraling en verbeelden de verhaallijn duidelijk. De lichamelijke beperkingen van de personages worden zichtbaar gemaakt, op een realistische doch kindvriendelijke manier: de blinde beer heeft zijn ogen dicht en de muis heeft één been.
Het prentenboek is klein van formaat en telt  weinig pagina’s. Dit doet echter niet af aan de kracht van het verhaal.

Taalgebruik
Corien Oranje gebruikt  eenvoudige en toegankelijke taal, met korte teksten die herkenbaar zijn voor peuters/kleuters.  Het boekje is heel geschikt om op een interactieve manier voor te lezen.

Christelijke karakter
In het boek worden geen duidelijke verwijzingen gemaakt naar het christelijk geloof. Wel zijn er veel christelijke normen en waarden terug te vinden in het karakter en handelen van de personages. Denk hierbij aan elkaar helpen en naastenliefde.

Bijzonderheden
Angelien van Zeijl-Klumpers heeft dit prentenboek omgezet in braille!
De samenwerking met SeeYou schenkt op een kindvriendelijke aandacht aan de dagelijkse moeilijkheden waar mensen met een lichamelijke beperking mee leven. De uitgave van het boek in braille biedt de mogelijkheid aan blinde kinderen om ook van dit mooie boek te kunnen genieten.

Leesbeleving en leesplezier
Feestje! is een prachtig prentenboek met een uniek verhaal en een mooie boodschap voor jong en oud.

RMH

 

Boekgegevens

Titel:

Feestje!

Jaar van uitgave:

2021

Aantal pagina’s:

30

Uitgeverij:

Columbus en Stichting SeeYou

Prijs:

12.50 (Voor actuele prijs klik Bestel nu)

Deel deze recensie

Follow Me On Instagram

Het Platform Christelijke Kinderboeken promoot het christelijke kinder- en jeugdboek en reikt ieder jaar de EigenWijsPrijs, Het Hoogste Woord en de #YAP uit.

Zoeken

Iets kwijt? Vind het hier ...

© 2023, Alle rechten voorbehouden.